Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Als het op documentaires aankomt is Nederland, en zeker Amsterdam, geen onbelangrijke speler. Jaarlijks trekken massa’s mensen naar het IDFA; voor sommige voorstellingen zijn de kaarten lang van tevoren uitverkocht. Maar wat maakt een goede documentaire? Welke aspecten bepalen dit genre, en wat is de rol van de maker? Met: Judith Tromp, Sarah Harkink en Chris Belloni.

Detail Summary
Datum 7 april 2014
Tijd 20:00 - 22:00
Locatie Spui 25

De documentaire is populair. Of het nou tijdens het IDFA is of thuis op de bank met HollandDoc, velen genieten regelmatig van de spannende, grappige, ontroerende en geëngageerde films die documentairemakers ons voorschotelen. Van Sletvrees tot The Ambassador - documentairefilms doen ertoe. 

De documentaire maakt bovendien een interessante ontwikkeling door. Het genre wordt steeds meer opgerekt: vorm, perspectief en onderwerp verschillen sterk per film, en makers worden steeds creatiever in de verbeelding van hun boodschap. Maar één aspect is consequent; een documentaire is niet - zoals misschien in eerste instantie gedacht wordt - een objectieve weergave van de werkelijkheid. Dat is niet het essentiële onderscheid tussen bijvoorbeeld fictie en documentaire. Documentaires zijn altijd gemaakt door een mens met een persoonlijke visie of idee over het onderwerp. De belangrijkste vraag van de avond is dan ook: 'Wat voor rol speelt het oog van de maker?' 

Filmwetenschapper Judith Tromp en documentairemakers Sarah Harkink en Chris Belloni gaan met elkaar in discussie. Eva Meesterberends en Philip Stein van SPUI25 in Spé zullen de avond modereren. Er is ruim de gelegenheid voor het publiek om zich te mengen in de discussie.

Over de sprekers

Judith Tromp (1966) is docent bij de studie Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Zij geeft hier onder andere het vak ‘Research en Ontwikkeling voor Documentaire en Fictie’. Naast haar werk op de universiteit is ze in het verleden werkzaam geweest als researcher voor documentaires bij IDTV. Ook is ze als adviseur verbonden aan het Mediafonds.

Chris Belloni (1980) studeerde Politicologie en Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn studie werkte hij als assistent van voormalig Kamerlid voor D66 Fatma Koser Kaya. Om de thema’s die hem na aan het hart liggen bespreekbaar te maken verliet hij deze wereld en maakte ‘I am gay and Muslim’; een documentaire over het leven van jonge homo’s in Marokko. Over twee Turkse homo-activisten uit Amsterdam maakte hij ‘De Turkse Boot’. Op dit moment treft hij samen met anderen voorbereidingen voor de ingelote Marokkaanse boot, die dit jaar voor het eerst meevaart tijdens de Gay Pride.

Sarah Harkink (1987) studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Voordat ze daar een klassiek studentenleven leidde, is ze enkele jaren opgenomen geweest op een afdeling van een jeugdinrichting voor meisjes; ‘Alexandra’. Als de nare dromen over die tijd maar niet ophouden, besluit Sarah haar lotgenoten uit die tijd op te zoeken en hen te filmen. Deze zoektocht resulteert in de film ‘Alexandra’ die in 2012 in première ging op het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). 

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Spui 25

Spui 25-27
1012 WX Amsterdam