Feminisme is ook een mannenzaak

Een programma van SPUI25 in Spé, de jongerenredactieraad van SPUI25

17feb2014 20.00 - 22.00

Lezing

Feminisme en de strijd voor gelijkwaardigheid zijn nog altijd actueel. Meer en meer vrouwen hebben een kritische houding naar het nog steeds patriarchale systeem van glazen plafonds, salarisongelijkheid en de taakverdeling in huishouden en gezin. Maar als hedendaags feminisme een strijd voor gelijkwaardigheid tussen man én vrouw is, waar zijn dan de mannen in dit debat?

Mogen ze niet meedoen? Durven ze niet? Hébben ze er wel een mening over? Jawel, er zijn steeds meer feministische mannen die willen bijdragen aan een gelijkwaardige samenleving en de overtuiging delen dat iedereen daarnaar zou moeten streven.

SPUI25 in Spé geeft het goede voorbeeld: vanavond debatteren Willem Bosch, Zihni Özdil en Jaap Kooijman over emancipatie, het belang dat zij hechten aan de strijd voor gelijkwaardigheid en hoe zij die strijd willen voeren. Er is ruim de gelegenheid voor het publiek om zich te mengen in de discussie.

De avond wordt gemodereerd door Hugo van Dam en Jesse Rutters. Op deFusie.net schreven zij naar aanleiding van deze avond het stuk ‘Feminisme is ook een mannenzaak’.

Over de sprekers 

Willem Bosch (1986), studeerde aan de filmacademie en is scenarioschrijver van o.a. de BNN-serie Feuten, Van God los en de bioscoopfilm Bellicher: Cel. In 2012 debuteerde hij met de roman Op zwart. Hij schreef over deze kwestie het artikel 'Een beetje kerel kan het hebben: Ich bin ein Feminist' in de Volkskrant.

Zihni Özdil (1981) is als Maatschappijhistoricus verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij doceert onder andere over de geschiedenis van vrouwenbewegingen in het Midden-Oosten. Zijn promotieonderzoek gaat over secularisme en minderheden in Turkije. Als columnist en publicist schrijft hij regelmatig over verschillende maatschappelijke kwesties zoals racisme, burgerschap en politieke economie. Özdil doet onder protest mee aan dit debat, hetgeen hij tijdens de bijeenkomst zal uitleggen.

Jaap Kooijman (1967) is universitair hoofddocent Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in Amerikaanse popcultuur en schreef hierover het boek Fabricating the Absolute Fake: America in Contemporary Pop Culture.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Gepubliceerd door  Spui25