Dictatuur en exile: Margot Dijkgraaf in gesprek met Kettly Mars en Masresha Mammo

10jun2013 17.00 - 18.30

Lezing

Kettly Mars en Masresha Mammo verblijven beide als writer in residence in Amsterdam. Mars is een Haïtiaanse dichteres en schrijfster, Mammo is een schrijver en journalist uit Ethiopië. Zij groeide op tijdens de dictatuur in haar geboorteland, hij vluchtte onlangs voor het regime in zijn vaderland. Hoe beïnvloedt dat hun schrijverschap, hun werk, hoe zien zij hun toekomst en die van hun geboorteland? Daarover spreken zij met Margot Dijkgraaf, literatuurcritica en directeur van SPUI25.

Kettly Mars

Kettly Mars (Port-au-Prince, 1958) studeerde klassieke talen en is al van jongs af aan gefascineerd door poëzie. Rond haar vijfendertigste begon ze voor het eerst zelf gedichten te schrijven, daarna richtte ze zich op proza. In haar romans, die zich afspelen in Haïti, legt ze onder meer verbindingen tussen sekse, ras, sociale klasse, spiritualiteit, macht en geweld. In 2011 bekroonde het Prins Claus Fonds haar werk vanwege de belangrijke impuls die het geeft aan de Caraïbische literatuur en de gedurfde aanpak van onconventionele onderwerpen. Haar vierde roman Wrede seizoenen werd door Marianne Kaas in het Nederlands vertaald voor uitgeverij De Geus (2010).

Mars is president van de women’s committee van de PEN Club Haïti, jurylid van de literaire prijs Prix Henri Deschamps, en jurylid van het Prins Claus Fonds. Mars verblijft van 16 april tot 16 juni 2013 op uitnodiging van het Letterenfonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst als writer in residence in Amsterdam. Haar boeken zijn vertaald in het Nederlands, Duits, Engels, Italiaans, Deens en Japans.

Masresha Mammo

Masresha Mammo is een in ballingschap levende schrijver en journalist afkomstig uit Ethiopië. Hij was daar werkzaam als filmcriticus en maakte deel uit van de opkomende beeldende en podiumkunstensector. Hij is mede-oprichter en redacteur van een van de meest invloedrijke wekelijkse kranten in Ethiopië, de Addis Neger. Addis Neger staat bekend om zijn uitgebreide en doortastende analyses van recente politieke en sociale ontwikkelingen in Ethiopië. 

Mammo zal een jaar in Amsterdam verblijven in het kader van Amsterdam Vluchtstad, een programma van het Nederlands Letterenfonds. Sinds 1997 biedt Amsterdam Vluchtstad tijdelijk onderdak aan een schrijver, dichter of journalist die in zijn of haar land omwille van zijn geschriften wordt vervolgd, bedreigd, of anderszins in zijn of haar schrijverschap wordt belemmerd. Tijdens zijn verblijf zal Mammo zijn debuutroman afronden, evenals zijn vertaling van de Noorse roman De wereld van Sophie van Jostein Gaarder in het Amhaars, de meest gesproken taal in Ethiopië.

 

 Voertaal: Engels

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | 020 525 8142.

SPUI25 op locatie | Doelenzaal

Gepubliceerd door  Spui25