Op zoek naar de nieuwe verhalen van Europa. Deel 1: Spanje

In samenwerking met de Europese Commissie in Nederland

03apr2013 20.00 - 22.00

Lezing

Deel 1 van een virtuele reis langs landen in de Europese Unie, waarin op zoek wordt gegaan naar de nieuwe verhalen van Europa. Cees Nooteboom gaat tijdens deze editie met Margot Dijkgraaf in gesprek over zijn band met Spanje en Europa. Wat betekent Europees burgerschap anno 2013, en kan er een visie voor de toekomst geformuleerd worden? Met een column door Marjolijn van Heemstra, en foto’s van Isabel Frias Amadori.

Cees Nooteboom in gesprek met Margot Dijkgraaf

Sinds hij begon te schrijven, heeft Cees Nooteboom naar eigen zeggen de impuls om dat te doen altijd het sterkst in Spanje gehad. Het Spaanse karakter en het Spaanse landschap gaan volgens hem samen met 'datgene waarover ik ga'. Hij doorkruiste het hele land en verdiepte zich uitgebreid in haar geschiedenis, kunst en literatuur. Het is, in zijn eigen woorden, zijn tweede vaderland: sinds de jaren zestig brengt Nooteboom de zomer en de vroege herfst door op het Baleareneiland Menorca. Romans, zoals Allerzielen, en dichtbundels zoals Zo kon het zijn zijn daar ontstaan.

Waar komt zijn voorliefde vandaan? Hoe verhoudt Spanje zich voor hem tot Europa, en de rest van de wereld? Wat is zijn visie voor de toekomst van een Europese Unie?

Over deze en andere vragen gaat Nooteboom in gesprek met Margot Dijkgraaf. 

Hoofd van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland Andy Klom geeft een inleiding, Marjolijn van Heemstra verzorgt een uitgesproken column, en er zijn foto’s te zien van Isabel Frias Amadori, die als Erasmusstudent in Madrid woont.

De sprekers

Cees Nooteboom is schrijver van romans, poëzie en reisverhalen. Voor zijn gehele oeuvre ontving hij de Constantijn Huygensprijs, de P.C. Hooftprijs en de Prijs der Nederlandse Letteren. In 2006 ontving hij een eredoctoraat van de Radboud Universiteit vanwege zijn veelzijdig literair oeuvre, dat diep geworteld is in de Europese cultuur en geschiedenis.

Margot Dijkgraaf is directeur van SPUI25 en literair criticus bij NRC Handelsblad. In die hoedanigheid schrijft ze veel over Franstalige en Europese literatuur. In 2006 verscheen De pen van Europa (NRC/Prometheus), een bundel van 20 interviews met Europese schrijvers. In 2009 verscheen van haar hand Nooteboom en de anderen, een bundeling van gesprekken die zij met de auteur voerde (De Bezige Bij).

Marjolijn van Heemstra werkt als theatermaker bij Frascati in Amsterdam, als freelance journalist en schrijver. In 2010 kwam haar dichtbundel Als mozes had doorgevraagd uit, die werd genomineerd voor de C. Buddingh’ prijs en bekroond met de Jo Peters PoëziePrijs. In 2012 verscheen haar debuutroman De laatste Aedema. Sinds 2013 is ze als vaste theatermaker verbonden aan het Ro theater.

 

Reeks: Op zoek naar nieuwe verhalen voor Europa

2013 is uitgeroepen tot het Europese jaar van de burger. In dat kader gaat de Europese Commissie in Nederland een samenwerking aan met SPUI25. Tussen april en juni vinden er vier programma’s plaats, waarbij steeds een ander deel van de Europese Unie centraal staat. Van zuidelijk Spanje, tot Berlijn, en nog verder oostwaarts: wat zijn de nieuwe verhalen voor Europa?  SPUI25 nodigt politieke denkers, historici, filosofen, schrijvers, journalisten en kunstenaars uit verschillende hoeken van de Europese Unie uit om zich over deze vragen te buigen en hun visie te geven op een Europese toekomst.

Essaywedstrijd

Naast de programma’s heeft SPUI25, samen met Folia en NRC Handelsblad, een essaywedstrijd uitgeschreven. De winnaar wordt tijdens één van de programma’s bekendgemaakt, wint 250 euro aan boekenbonnen, en ziet zijn/haar essay gepubliceerd in nrc.next en Folia Magazine.

Fotografieproject

Vier Erasmusstudenten op uitwisseling in o.a. Madrid en Berlijn, leggen in opdracht van SPUI25 het dagelijkse leven in hun tijdelijke woon- en studeerplaats vast. Hoe ervaar je als Erasmusstudent de stad waar je studeert? Hoe ziet de universiteit eruit, het studentenleven, de lokale cultuur? De foto’s worden tijdens de avonden geprojecteerd.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | 020 525 8142.

Gepubliceerd door  Spui25