Eindeloos leven: een wetenschappelijke zoektocht naar onsterfelijkheid

In samenwerking met uitgeverij Nieuw Amsterdam, het Rathenau Instituut en Paul Sebes

07jun2011 20.00 - 22.00

Lezing

Is verouderen een geneeslijke ziekte? Boekpresentatie van Eindeloos leven, van Jonathan Weiner. Hij ging op een wetenschappelijke zoektocht naar het antwoord op deze vraag en kwam in aanraking met even grensverleggende als verbijsterende ideeën. Met Jonathan Weiner, Martijntje Smits, Erwin Kompanje en Ingrid Geesink.

De droom van de eeuwige jeugd wordt stap voor stap bewaarheid. De ontwikkelingen gaan razendsnel: in de twintigste eeuw is onze levensverwachting toegenomen met meer dan dertig jaar. Een bonte stoet van geleerden, onderzoekers en ondernemers is er inmiddels van overtuigd dat er binnen afzienbare tijd een grote sprong voorwaarts zal worden gemaakt.
In Eindeloos leven neemt Jonathan Weiner, die als geen ander grensverleggende wetenschap begrijpelijk kan maken, ons mee op een wetenschappelijke zoektocht. Daarbij ontmoet hij toonaangevende deskundigen en duikt hij diep in de meest verbijsterende vormen van wetenschappelijke kennis. Weiner vertelt het ongelofelijke verhaal van de definitieve overwinning op de ouderdom, daarbij de ideeën volgend van diegenen die vinden dat verouderen een geneesbare ziekte is. Prominent onder hen: de excentrieke Engelsman Aubrey de Grey, de meest radicale pleitbezorger van menselijke onsterfelijkheid. Zullen we ooit eeuwig kunnen leven? En als we dat zullen kunnen ... willen we dat dan ook?

Jonathan Weiner gaat in discussie met het publiek en met experts Martijntje Smits en Erwin Kompanje. De debatleiding is in handen van Ingrid Geesink van het Rathenau Instituut.

Let op: de voertaal van deze bijeenkomst is Engels!

De sprekers

Jonathan Weiner is een van de meest vooraanstaande schrijvers over populaire wetenschap. Zijn boeken werden met een aantal prestigieuze prijzen bekroond, zoals de Pulitzer Prize. Hij levert regelmatig bijdragen aan onder meer The New Yorker, Time, The Washington Post, Scientific American. Weiner woont in New York, waar hij wetenschapsjournalistiek doceert aan de Columbia University's Graduate School of Journalism.

Martijntje Smits is techniekfilosoof en senior onderzoeker aan het Rathenau Instituut in Den Haag.

Erwin Kompanje is medisch ethicus intensive care en senior onderzoeker aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Ingrid Geesink is senior onderzoeker biomedische technologie aan het Rathenau Instituut in Den Haag.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. U dient zich wel van tevoren in te schrijven via onderstaande link AANMELDEN.

Deelname

Gepubliceerd door  Spui25