Macbeth heeft echt geleefd

In samenwerking met Uitgeverij Nieuw Amsterdam

29mrt2011 17.00 - 19.00

Lezing

Tijl Uilenspiegel, Robin Hood, Don Juan – hun namen zijn spreekwoordelijk geworden. Maar wie realiseert zich dat ze echt hebben geleefd? Verslag van een literaire zoektocht door Europa. Met Pieter Steinz, Fik Meijer en Margot Dijkgraaf.

Tijl Uilenspiegel, Robin Hood, Don Juan – hun namen zijn spreekwoordelijk geworden. Maar wie realiseert zich dat ze echt hebben geleefd? Op zoek naar historische figuren die niet weg zijn te denken uit de westerse cultuurgeschiedenis bezocht Pieter Steinz het bos van Macbeth, de burcht van Vlad Dracula, het graf van Koning Arthur en de stad waar Rabbi Löw zijn Golem kneedde. Hij vond ridder Roeland in de besneeuwde pas van Roncesvalles, Wilhelm Tell in de stortregen bij het Vierwoudstrekenmeer, Leonidas en zijn 300 Spartanen in zinderend Thermopylae. Door Italië, Ierland, Duitsland en Spanje volgde hij het spoor van de enige vrouwelijke paus, de middeleeuwse abt die de Nieuwe Wereld ontdekte, de Leugenbaron, de Nibelungenhelden, de alchemist die zijn ziel aan de duivel verkocht, en niet te vergeten de grootste vrouwenversierder aller tijden.

Fik Meijer zal een korte reactie geven op de inleiding van Pieter Steinz.. Hierna zal Margot Dijkgraaf met Pieter Steinz en Fik Meijer in gesprek gaan over de literaire zoektocht door Europa.

Pieter Steinz

Pieter Steinz (1963) studeerde geschiedenis en Engels; hij werkt als chef Boeken van NRC Handelsblad en als boekbespreker van de zaterdagse Tros Nieuwsshow. Eerdere titels van zijn hand zijn Lezen &cetera, Lezen op locatie en Het web van de wereldliteratuur. Zijn recentste boek, De duivelskunstenaar, kreeg vijf sterren in de Volkskrant en vier in Het Parool.

FIk Meijer

Fik Meijer (1942) werd in 1992 bijzonder hoogleraar in de Zeegeschiedenis en Maritieme Archeologie van de Klassieke Oudheid aan de Universiteit van Amsterdam. In 1999 werd hij daar benoemd tot gewoon hoogleraar Oude Geschiedenis. Sinds 2007 is hij met emeritaat.
Fik Meijer is de auteur van talloze artikelen en boeken over de oudheid en aanverwante onderwerpen. Daarnaast vertaalde hij werk van diverse klassieke auteurs uit het Grieks en Latijn in het Nederlands, o.a. Flavius Josephus (samen met M.A. Wes), Gregorius van Tours en Vegetius.

Margot Dijkgraaf

Margot Dijkgraaf (1960) studeerde Frans in Amsterdam en Parijs, communicatiewetenschap in Utrecht en werkte bij diverse culturele en literaire instellingen. Sinds 1988 is ze literair criticus voor NRC Handelsblad.
In 2001 werd Dijkgraaf benoemd tot Chevalier des Arts et des Lettres, een onderscheiding voor haar rol als pleitbezorger van de Franstalige literatuur in Nederland. Van 2002 tot 2007 was ze directeur van het Centre français du Livre bij het Maison Descartes in Amsterdam. Sinds 2007 is ze directeur van Academisch-cultureel Centrum SPUI25 in Amsterdam.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. U dient zich wel van tevoren in te schrijven via onderstaande link AANMELDEN.

Deelname

Gepubliceerd door  Spui25