Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Een moderne parabel over de hectische, materialistische wereld van vandaag. Ivo van Hove en Patricia Pisters gaan in gesprek over de voorstelling Teorema van Toneelgroep Amsterdam, naar het boek en de gelijknamige film van Pier Paolo Pasolini.

Detail Summary
Datum 7 december 2009
Tijd 16:00 - 17:00
Locatie Spui 25

De omstreden linkse intellectueel, schrijver en filmmaker Pier Paolo Pasolini maakte met Teorema (1968) één van de meest revolutionaire en verontrustende films uit de naoorlogse Italiaanse cinema.
Ivo van Hove bewerkte de film en het gelijknamige boek van Pasolini tot een moderne parabel over de hectische, materialistische wereld van vandaag. Hij gaat met Patricia Pisters, hoogleraar Filmwetenschap in gesprek over de verhoudingen tussen boek, film en toneelstuk.

Diezelfde avond is Teorema te zien in de Stadsschouwburg Amsterdam.

De sprekers

Prof. dr. P. (Patricia) Pisters, hoogleraar Filmwetenschap aan de UvA en reageert op het verhaal van Ivo van Hove en de voorstelling Teorema. Pisters: "Ik vind het een bijzonder interessant fenomeen dat vele moderne klassiekers van het filmdoek een nieuw leven krijgen in het theater."

Ivo van Hove is als directeur en regisseur aan Toneelgroep Amsterdam verbonden. Eerdere ensceneringen zijn onder meer Opening Night (John Cassavetes), Romeinse Tragedies (William Shakespeare) en Angels in America (Tony Kushner).

Over Teorema

Van Hove: ‘In het begin van Teorema is er orde; het gezin van een rijke industrieel lijkt ogenschijnlijk stabiel. Maar er is ook een gevoel van onbehagen, van verveling en levensmoeheid. De komst van een mysterieuze gast opent een wereld van verdrongen verlangens en emoties, maar zijn bezoek haalt alles omver wat de gezinsleden tot dan toe over zichzelf wisten. Wie is deze onbekende gast? Is hij een uitvreter, een jonge man die van villa naar villa gaat? Dan breekt de crisis los, de chaos treedt in. De gast brengt bevrijding die eigenlijk vernietiging is. Zijn komst leidt tot destructie, niemand neemt verantwoordelijkheid voor de toekomst. Het laatste restje hoop is dat er op de puinhopen iets nieuws kan bloeien. Voor Pasolini was de weg tot verandering alleen mogelijk met het bewustzijn van de crisis waarin we leven. Teorema toont deze crisis in al haar complexiteit. Hij slaagt erin via herkenbare personages een verhaal van universeel belang te vertellen. Een verhaal van onze condition humaine.'

In september 09 ging Teorema in première tijdens het Duitse theaterfestival Ruhrtriennale en is alleen van 1 t/m 9 december in Amsterdam te zien.

Aanmelden

Toegang tot de lezing om 17:00 uur in SPUI25 is gratis. U dient zich wel van tevoren aan te melden via onderstaande link AANMELDEN.

Kaarten voor de voorstelling om 20:00 uur in de Stadsschouwburg kunnen met een korting van € 3,50 gereserveerd worden bij Stadsschouwburg Amsterdam via tel. (020) 624 23 11 o.v.v. SPUI25.

Spui 25

Spui 25-27
1012 WX Amsterdam

Deelname