Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Is privatisering van de Nederlandse politiek wenselijk of moet dit juist voorkomen worden? Een debat met Marc Chavannes, Hans de Bruijn en Huib Modderkolk.

Detail Summary
Datum 1 december 2009
Tijd 19:00 - 21:00
Locatie Spui 25

Een debat over het boek van NRC-redacteur Marc Chavannes, die zich zorgen maakt over de privatisering van de Nederlandse politiek. Chavannes gaat in debat met Hans de Bruijn, hoogleraar bestuurskunde in Delft, die juist een voorstander is van privatisering. Gespreksleider is Huib Modderkolk, redacteur opinie van NRC Handelsblad.

Chavannes schrijft in zijn boek onder meer: ‘De Nederlandse overheid is als een broodje zacht open asfaltbeton. Twee identieke zachte happen met een toegankelijk lijkende harde laag ertussen.' Dat ontdekte hij na zijn terugkeer uit Frankrijk en Amerika. Nederland heeft zich bekeerd tot een ingrijpend marktdenken, zónder helder idee over wat we van de overheid blijven verwachten. Vaak omdat ‘het moest' van Europa. Meestal was het een welkome (schijn-)bezuiniging. De vermarkting van het openbaar bestuur heeft geleid tot privatisering van de politiek. Het onderscheid tussen publieke en private taken is zoek. Het call center van de belastingdienst is niet behulpzamer dan dat van kabel of bank. Chavannes verbaast zich onder meer over de eindeloze besluitvaardigheid rond rekeningrijden, de verloren beroepseer en de provinciale dans om de energiemiljarden.

Aanmelden

Toegang tot deze activiteit is gratis. U dient zich wel van tevoren aan te melden via onderstaande link AANMELDEN.

Als u meerdere plaatsen wilt reserveren dient u het formulier nogmaals in te vullen.

Spui 25

Spui 25-27
1012 WX Amsterdam

Deelname