Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Zijn Oost en West elkaar de afgelopen twintig jaar beter gaan begrijpen? Wat voor misstanden zijn er nog en hoe diep gaan die wederzijds? Een debat met Andreas Oplatka, Luuk van Middelaar, Henne Schuwer en André Gerrits.

Detail Summary
Datum 9 december 2009
Tijd 19:00 - 21:00
Locatie Spui 25

Sinds 1989 is Europa ingrijpend veranderd. Twintig jaar na de val van het IJzeren Gordijn is een flink aantal voormalige satellietstaten van de Sovjet-Unie lid van de Europese Unie en zijn Oost en West formeel niet langer gescheiden. Maar hoe zit het met minder zichtbare grenzen? Voor 1989 benadrukte de dichter Czeslaw Milosz dat de historische ervaringen van het Oosten fundamenteel verschillen van die in het Westen. Zijn Oost en West elkaar in de afgelopen twintig jaar beter gaan begrijpen? Wat voor misverstanden zijn er nog, hoe diep gaan die en zijn ze wederzijds? Hoe zwaar weegt het dat volkeren die in de Europese Unie verenigd zijn, zeer verschillend terugkijken op de traumatische periodes van het nazisme en het communisme? Na Jalta voelden de landen van Midden- en Oost-Europa zich door het Westen verraden. Wat voor verwachtingen hadden zij van de hereniging met West-Europa? En wat is er na de toetreding tot de Europese Unie van die verwachtingen terechtgekomen? De Europese Unie is nu bezig zichzelf opnieuw uit te vinden als een politieke gemeenschap. Wat voor rol spelen oude en nieuwe grenzen in het huidige gevecht tegen euroscepsis en andere obstakels voor het project van Europese integratie?

Een gesprek hierover met Andreas Oplatka, Luuk van Middelaar en Henne Schuwer. Moderator: André Gerrits.

Dit debat maakt deel uit van het festival 1989+20, een programma met debatten, films en tentoonstellingen rondom de val van het IJzeren Gordijn en het nieuwe Europa van na 1989. Zie ook onderstaande link www.eunic-netherlands.eu

Voertaal: Engels

De sprekers

Andreas Oplatka is historicus en journalist en voormalig Midden-Europa redacteur voor de Neue Zürcher Zeitung.

Luuk van Middelaar is filosoof, historicus en auteur van De passage naar Europa.

Henne Schuwer is kabinetschef van de secretaris-generaal van de NAVO.

André Gerrits is verbonden aan de leerstoelgroep Oost-Europese geschiedenis en Oost-Europakunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Aanmelden

Toegang tot deze activiteit is gratis. U dient zich wel van tevoren aan te melden via onderstaande link AANMELDEN.

Als u meerdere plaatsen wilt reserveren dient u het formulier nogmaals in te vullen.

Spui 25

Spui 25-27
1012 WX Amsterdam

Deelname