Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Een bijeenkomst naar aanleiding van het verschijnen van Iedereen is muzikaal: wat we weten over het luisteren naar muziek . Met medewerking met Henkjan Honing, Annemie Ploeger, Machiel Keestra, Jaap van Heerden en Tijs Goldschmidt.

Detail Summary
Datum 4 december 2009
Tijd 16:00 - 18:00
Locatie Spui 25

Je zou kunnen zeggen dat muziek in evolutionair opzicht zinloos is: het stilt onze honger niet, en we leven er geen dag langer door. Muziek lijkt weinig nut te hebben, behalve misschien dat we er plezier aan beleven als we het maken of ernaar luisteren. Althans, dat was de redenering van cognitief psycholoog Steven Pinker die muziek karakteriseerde als ‘auditieve kwarktaart': een smaakvol extraatje, maar evolutionair gezien op z'n best een bijproduct van taal. Het is een standpunt dat menig muziekliefhebber en muziekwetenschapper eind jaren negentig flink op stang joeg. Pinker zette taal af tegen muziek, waarbij taal stond voor een evolutionair relevante, en muziek voor een evolutionair irrelevante menselijke eigenschap.

Klopt dat? Zijn er echt geen argumenten aan te voeren dat muziek een beslissende rol heeft gespeeld in de evolutionaire ontwikkeling van de mens? Is muziek niet eerder een ‘adaptatie', een aanpassing, die bijgedragen heeft aan het overleven van de mens als groep? Of is ze toch, zoals Pinker stelt, niet meer dan een prettige bijwerking van belangrijker functies zoals spraak en taal?

Een gesprek hierover met Henkjan Honing, Annemie Ploeger en Machiel Keestra, onder leiding van Jaap van Heerden.

Programma

  • Welkom door Pieter de Bruijn Kops (Nieuw Amsterdam Uitgevers)
  • Inleiding en discussieleider: Jaap van Heerden
  • Henkjan Honing: Het eerste luisteren: van pasgeboren baby's tot muzikale kleuters
  • Annemie Ploeger: De zin en onzin van onderzoek naar de evolutie van muziek
  • Machiel Keestra: Muzikaliteit: kan een brein-mechaniek iets moois maken?
  • Overhandiging eerste boek aan Tijs Goldschmidt door Henkjan Honing
  • Borrel

De sprekers

Henkjan Honing is als muziek- en cognitiewetenschapper verbonden aan de leerstoelgroep muziekwetenschap, het Institute for Logic, Language and Computation (ILLC), en het Cognitive Science Center Amsterdam (CSCA) van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij is auteur van Iedereen is muzikaal: wat we weten over het luisteren naar muziek.

Annemie Ploeger is docent evolutionaire, cognitieve en ontwikkelingspsychologie aan de UvA. Wat betreft onderzoek houdt zij zich bezig met de evolutie en ontwikkeling van cognitie, intelligentie en psychische stoornissen.

Machiel Keestra is als filosoof verbonden aan het Instituut voor Interdisciplinaire Studies van de UvA. Zijn onderzoek betreft de relatie tussen filosofie van het menselijk handelen en de cognitieve neurowetenschap. Daarnaast heeft muziek zijn bijzondere interesse, o.a. als amateurzanger en als commentator bij radiouitzendingen van opera's (zoals binnenkort bij de NPS-uitzending van Richard Strauss' ‘Salome' op radio 4).

Jaap van Heerden is wetenschapsfilosoof en emeritus hoogleraar Algemene Psychologie aan de Universiteit van Maastricht. Veel van zijn essays bewegen zich op het grensvlak van psychologie en filosofie, maar excursies naar de neurologie, gedragsbiologie en letterkunde gaan hem even gemakkelijk af. Tot zijn bekendste bundels behoort Wees blij dat het leven geen zin heeft, waarvoor de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde hem in 1991 de Dr. Wijnandts Francken-prijs toekende.

Aanmelden

Toegang tot deze activiteit is gratis. U dient zich wel van tevoren aan te melden via onderstaande link AANMELDEN.

Als u meerdere plaatsen wilt reserveren dient u het formulier nogmaals in te vullen.

Spui 25

Spui 25-27
1012 WX Amsterdam

Deelname