Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Stelling in een reeks uitdagende voordrachten waarin prominente wetenschappers en bestuurders aan de hand van een door henzelf gekozen stelling spreken over actuele thema's.

Detail Summary
Datum 14 december 2009
Tijd 16:00 - 17:00
Locatie Spui 25

De stelling van dr. Johan van Benthem luidt: ‘Het academisch debat bestaat niet.'
In het zelfbeeld van veel academici is een levendig publiek debat de bron van de wetenschappelijke vooruitgang, want 'bij de botsing der meningen vonkt de waarheid'. Interessant academisch debat is aan de universiteit echter opvallend afwezig, betoogt van Benthem. Hij legt uit hoe talloze oorzaken samenspannen om zulke debatten te verhinderen. Het gaat daarbij met name om de verkaveling in wetenschappelijke onderzoeksprogramma's, de huidige structuur van fondsenwerving en gegroeide publieke façades, en de krimpende speelruimte voor debat vanwege politieke gevoeligheden. Vervolgens stelt hij de vraag of dit gemis nu erg is. Van Benthem zelf meent van wel. Hij betreurt de afwezigheid van het academisch debat, om zowel intellectuele als maatschappelijke redenen. Hij komt met een voorstel om dit debat te bevorderen, door garantie van de speelruimte, en het bevorderen van faire procedures, en talent voor arbitrage.

Johan van Benthem

Prof. dr. Johan van Benthem is universiteitshoogleraar aan de UvA met als aandachtsgebied de logica en haar toepassingen in de taalkunde, filosofie, informatica, en cognitiewetenschap. Hij is lid van de Academia Europaea en de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW).

Van Benthem ontving in 1996 de Spinozapremie voor zijn gehele wetenschappelijke werk. Van Benthem bekleedt tevens de endowed Henry Waldgrave Stuart Chair aan Stanford University, en is Weilun Professor aan de Tsinghua University (Beijing, China).

De stelling van...

De stelling van ...is een reeks uitdagende voordrachten door prominente wetenschappers en bestuurders. Aan de hand van een door henzelf gekozen stelling spreken zij over actuele thema's. Maandelijks is er een nieuwe editie. De stelling van ... is een initiatief van de Universiteit van Amsterdam, Academisch-cultureel centrum SPUI25 en de UvA-universiteitshoogleraren Louise Fresco, Robbert Dijkgraaf en Johan van Benthem.

Aanmelden

Toegang tot dit programma is gratis. Wel dient u zich van tevoren aan te melden via onderstaande link AANMELDEN.

Als u meerdere plaatsen wilt reserveren dient u het formulier nogmaals in te vullen.

Spui 25

Spui 25-27
1012 WX Amsterdam

Deelname