Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Hoe komt het dat een breed publiek ineens zo geïnteresseerd is in geschiedenis? En hoe zorg je ervoor dat de principes uit de geschiedtheorie een rol blijven spelen? Een debat met Herman Beliën en Wim van der Weiden onder leiding van Paul Knevel.

Detail Summary
Datum 26 november 2009
Tijd 19:00 - 21:00
Locatie Spui 25

Met onder andere de canon, boeken als In Europa, tv-series als Van Moskou tot Magadan en het Nationaal Historisch Museum in oprichting heeft geschiedenis voor het grote publiek een vlucht genomen. Daarnaast lijkt het publiek steeds meer geïnteresseerd in de historie van de regio en zelfs nog dichterbij, in de eigen identiteit, de familie. Ook universiteiten spelen bij deze ontwikkeling een rol: niet alleen in Nederland, maar wereldwijd wordt ‘publieksgeschiedenis' onderdeel binnen historische opleidingen.

Op deze avond staan drie thema's centraal: de veranderende historische cultuur (canon, identiteit en geschiedenis als amusement), waarom geschiedenis er toe doet en hoe bereik ik nieuwe of onbereikbare groepen.

Onder leiding van dr. Paul Knevel, debatteren drs. Herman Beliën en drs. Wim van der Weiden met elkaar over de gewenste houding van historici jegens publieksgeschiedenis.

De sprekers

Dr. P. (Paul) Knevel is als universitair docent verbonden aan de leerstoelgroep Nieuwe geschiedenis van de UvA. Hij promoveerde in 1994 op Burgers in het geweer. De schutterijen in Holland, 1550-1700. Paul Knevel is coördinator van de master Publieksgeschiedenis.

Drs. Wim van der Weiden is oud-directeur van het Omniversum, Museon en Naturalis. Hij heeft vele vernieuwingen doorgevoerd en van Museon en Naturalis populaire en goede bezochte musea gemaakt. Van der Weiden is als adviseur verbonden aan ANNO, het promotiebureau voor de Nederlandse Geschiedenis. In mei 2009 heeft Van der Weiden de NWO Oeuvreprijs ontvangen.

Drs. Herman Beliën is historicus en docent Nieuwste geschiedenis aan de UvA. Beliën schreef diverse onderwijsboeken, reisgidsen en historische boeken voor een groot publiek, zoals De Nederlandse geschiedenis in een notendop en Geschiedenis op straat. Wandelingen door de geschiedenis van Nederland (samen met Paul Knevel en Ineke van Tol). Hij presenteerde op AT5 De canon van Amsterdam.

Aanmelden

Toegang tot alle activiteiten is gratis. U dient zich wel van tevoren aan te melden via het inschrijfformulier onder de link AANMELDEN.

Spui 25

Spui 25-27
1012 WX Amsterdam

Deelname