Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Wat gebeurt er wanneer alle knappe koppen uit de geschiedenis van de wetenschap samenkomen? Frans Saris laat Darwin, Spinoza, Niko Tinbergen, Francis Bacon, Kamerlingh Onnes, Franz Kafka en Albert Einstein met elkaar in gesprek gaan en hoopt zo de vraag te beantwoorden: Waartoe wetenschap?

Detail Summary
Datum 23 november 2009
Tijd 15:00 - 17:00
Locatie Spui 25

Wat gebeurt er wanneer alle knappe koppen uit de geschiedenis van de wetenschap samenkomen? In Darwin Meets Einstein: On the Meaning of Science laat Frans Saris Darwin, Spinoza, Niko Tinbergen, Francis Bacon, Kamerlingh Onnes, Franz Kafka en Albert Einstein om beurten met elkaar in gesprek gaan. Zo hoopt Saris de alomvattende vraag te beantwoorden: Waartoe wetenschap?

Saris betoogt dat sinds de Verlichting volkeren mét moderne wetenschap grotere overlevingskansen hebben dan volkeren zonder. Nieuwe inzichten in natuur en cultuur dragen bij aan de veerkracht van een samenleving en zetten aan tot duurzame ontwikkeling, tot overleven. De evolutietheorie leert ons dat onze cultuur en dus ook ons wetenschappelijk onderwijs en onderzoek, onze universiteiten, een vooraanstaande plaats in de samenleving hebben gekregen juist omdat ze bijdragen aan het overleven.

Volgens Saris zijn we in deze postmodernistische tijd de betekenis van wetenschap vergeten. Wetenschap is niet ontstaan uit geldingsdrang. Het is er niet om welvaart te creëren of en zeker niet iets wat je voor de ‘lol' doet; Wetenschap is essentieel voor evolutie en het voortbestaan van de mensheid.

De spreker

Prof. dr. Frans W. Saris is oud-decaan van de Faculteit der Wiskunde en natuurwetenschappen aan de Universiteit Leiden.

Programma

Tijdens deze presentatie zullen ook andere geleerden elkaar ontmoeten in zeven scènes uit het boek. Deze scènes worden gelezen door leden van een hooglerarendispuut, afgewisseld door studenten die liefdesliederen zingen.

  • Kamerlingh Onnes - John Neubauer, emeritus-hoogleraar literatuurwetenschappen
  • Franz Kafka - Maarten van Nierop, hoogleraar filosofie van kunst en cultuur
  • Albert Einstein - prof.dr. Jaap Boon, FOM Instituut voor Atoom- en Molecuulfysica
  • Charles Darwin - Dr. Frits Huyse, Psychiater, Algemene Interne Geneeskunde VUmc
  • Spinoza - prof.dr. Peter Stein, emeritus-hoogleraar recht
  • Niko Tinbergen - mevr. prof. Dr. Willy Groenman- van Waateringe, emeritus-hoogleraar archeologie
  • Francis Bacon - prof.dr. Frans Saris

Aanmelden

Toegang tot deze activiteit is gratis. U dient zich wel van tevoren aan te melden via onderstaande link AANMELDEN.

Als u meerdere plaatsen wilt reserveren dient u het formulier nogmaals in te vullen.

Spui 25

Spui 25-27
1012 WX Amsterdam

Deelname