Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Dit keer in de reeks Canon-lezen Thomas Vaessens over Hajar en Daan van Robert Anker. Vaessens zal bij deze lezing vooral ingaan op de ethetische en morele aspecten van deze roman.

Detail Summary
Datum 20 november 2009
Tijd 16:00 - 17:00
Locatie Spui 25

In Hajar en Daan (2004) vertelt Robert Anker het verhaal van de ongerijmde liefde tussen de geschiedenisleraar Daan Hollander en zijn gehoofddoekte leerlinge Hajar Nait Sibaha. Ze zijn in bijna alles tegenpolen. Daan heeft nauwelijks belangstelling voor de wereld om hem heen, Hajar doet vrijwilligerswerk. Daan leest Donald Duck en Harry Potter, Hajar modelleert haar liefdesbrieven aan de Minnebrieven van Multatuli. De confrontatie gooit, vooral voor Daan, van alles overhoop. In deze aflevering van Canon-lezen zal Thomas Vaessens ingaan op de ethische en morele aspecten van de roman. Hij zal betogen dat de roman Hajar en Daan meer is dan een poging tot realistische afspiegeling van de huidige maatschappij of de problematiek van de multiculturele samenleving. De roman probeert, op een complexe en typisch literaire manier, te interveniëren in het debat over die samenleving.

Thomas Vaessens is hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Canon-lezen

In de reeks canon-lezen wordt maandelijks een belangrijke roman besproken uit de Nederlandstalige en soms ook uit de internationale canon. Onder leiding van een bevlogen kenner wordt het werk uitgeplozen en bediscussieerd.

Aanmelden

Toegang tot de lezingen in SPUI25 is gratis. Wel moet u zich vooraf inschrijven via onderstaande link AANMELDEN.

Spui 25

Spui 25-27
1012 WX Amsterdam

Deelname