20210129_bloed-in-de-rivier
Het onbekende verhaal van de massale slavenopstand in een Nederlandse kolonie

Bloed in de rivier

Op zondag 27 februari 1763 kwamen duizenden tot slaaf gemaakten in de Nederlandse kolonie Berbice (het hedendaagse Guyana) in opstand tegen hun overheersers en de verschrikkelijke omstandigheden waarin ze leefden. Naar aanleiding van haar boek Bloed in de rivier gaat slavernijhistoricus Marjoleine Kars deze middag in gesprek met experts over deze opstand.

Bloed in de rivier vertelt het onbekende verhaal van de gebeurtenissen in 1763. De revolutionairen zouden een vol jaar standhouden en hun overwinning was bijzonder dichtbij. Uiteindelijk sloegen de Nederlanders de opstand neer met hulp van soldaten uit bevriende buurkolonies en uit Europa. Slavernijhistoricus Marjoleine Kars baseert zich op een unieke bron: de ruim 900 transcripties van de ondervragingen van slaafgemaakten die plaatsvonden nadat de Nederlanders de macht weer in handen hadden. Zo schetst ze een zeldzaam beeld van de dagelijkse gebeurtenissen tijdens de opstand en de mensen die er een rol in speelden.

Over de sprekers

Marjoleine Kars is slavernijexpert, historicus en universitair hoofddocent aan de Universiteit van Maryland. Ze heeft Nederlandse roots en woont in Washington, D.C. Eerder publiceerde ze artikelen in onder meer Geschiedenis Magazine en schreef ze Breaking Loose Together. Bloed in de rivier is haar eerste publieksboek.

Nancy Jouwe is cultuurhistoricus en werkt als freelance onderzoeker, publiek spreker, docent en soms curator op gebied van (post)koloniale heden en verleden, intersectionaliteit en sociale en culturele praktijken. Als co-redacteur bracht ze vier publicaties uit over het Nederlandse slavernijverleden en dit voorjaar verschijnen er nog twee nieuwe bundels: Slavernij Herbezien (LM Publishers, 2021) en een over het Utrechtse slavernijverleden (Walburg Pers, 2021).

Raoul de Jong is een Nederlands auteur, columnist, programmamaker en danser. Zijn werk kenmerkt zich door een humoristische, autobiografische en spirituele toon.

Moderator: Marcella van der Kruk.

Gerelateerde programma’s
24 11 20
Afro-Nederlandse verkenningen #4:
Het Nederlandse slavernijverleden

Wat weten we over het Nederlandse slavernijverleden? Frank Dragtenstein behandelt het ontstaan van de slavernij, haar verloop, vormen van verzet, de rol van vrouwen en het einde van deze periode. Wat denken we te weten en wat strookt met de archieven?

Datum
Dinsdag 24 nov 2020 20:00 uur
Locatie
Online
07 10 19
Een avond met Dick Harrison
De geschiedenis van de slavernij

Met Zweedse hoogleraar geschiedenis Dick Harrison en moderator Martijn Icks kijken we naar de geschiedenis van de slavernij, van de vroegst bekende beschavingen tot hedendaagse dwangarbeid.

Datum
Maandag 7 okt 2019 20:00 uur
Locatie
SPUI25