Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

De Gemeente Amsterdam is een aantal jaar geleden een beleidsweg ingeslagen om meer wooncoöperaties te steunen. Waar deze woonvorm in omringende landen als Duitsland met succes is gematerialiseerd, lijkt dat hier nog een ander verhaal. Lang niet iedereen kan op eigen kracht een kavel bemachtigen; zijn de ‘commons’ wel van iedereen?

Detail Summary
Datum 15 december 2020
Tijd 20:00 -21:00

De afgelopen jaren hebben wooncoöperaties met vernieuwende ideeën via zogeheten tenderprocedures kavels gewonnen. Het zijn groepen van zogenoemde ‘pioniers’ die enerzijds sterke standpunten hebben op het gebied van klimaat- en milieuduurzaamheid, huisvesting en sociale duurzaamheid en anderzijds willen experimenteren met nieuwe vormen van wonen in de stad. Maar is het winnen van zo’n tender wel voor iedereen weggelegd? En is het concept van de wooncoöperatie sterk genoeg om in een stad als Amsterdam zonder subsidies en fondsen op de lange termijn te kunnen bestaan?

In dit programma onderzoeken wij het gat tussen het morele recht op eigendom en welzijn in de stad, en de genomen verantwoordelijkheden door landelijk of gemeentelijk bestuur om deze rechten te verwezenlijken. Is de notie van ‘commons’ of ‘gemeenschappelijk goed’ afdoende om een discussie te starten over van wie de stad is en hoort te zijn? 

Over de sprekers

Maarten van Poelgeest is jarenlang nauw betrokken geweest bij het beleid van Amsterdam, eerst acht jaar als gemeenteraadslid vanuit GroenLinks, vervolgens twaalf jaar als wethouder Ruimtelijke Ordening en Grondzaken, Waterbeheer en ICT. Tijdens deze jaren was hij betrokken bij de ontwikkeling van het Zuidasdok en heeft hij kraken proberen te stimuleren. Hij werkte mee aan het actieprogramma wooncoöperaties van kennisinstituut Platform31 en is sinds 2019 aanjager van wooncoöperaties binnen Amsterdam, als deel van het gemeenteplan om deze woonvorm te stimuleren.

Laurent Staartjes is actief binnen de VVD als lid stadsdeelcommissie Amsterdam-West. Vanuit dit lidmaatschap heeft hij invloed op de vrijheid van het individu om samen te leven binnen de stad. In een persoonlijke blogpost voelde hij het Amsterdamse beleid omtrent wooncoöperaties aan de tand en zette vraagtekens bij de pluspunten van deze alternatieve manier van wonen.

Christian Lennartz is wetenschappelijk onderzoeker bij het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Hij heeft een speciale interesse in de economie en politiek van de huizenmarkt, beleidsveranderingen en ongelijkheid binnen de huizenmarkt. Lennartz behaalde in 2013 aan de TU Delft zijn PhD op het onderwerp Competition between Social and Private Rented Housing en werkte als postdoc aan de Universiteit van Amsterdam.

Nadia Bekkers is muzikant en activist. Zij heeft meer dan tien jaar gekraakt en is nu huurder in Amsterdam. Sinds een jaar is ze betrokken bij wooncoöperatie De Nieuwe Meent, in het bijzonder met diversiteit.

Beeld: Iris Mathilde van der Werff

Aanmelden

U kunt dit programma dinsdag, 15 december, vanaf 20.00 uur volgen viaZoom: https://uva-live.zoom.us/j/82963078092

Wil u het programma liever via YouTube kijken? De livestream is vanaf 20.00u ook op ons YouTube-kanaal beschikbaar: https://www.youtube.com/spui25youtube