Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Artificiële Intelligentie biedt een wereld van nieuwe mogelijkheden. Maar is die wereld altijd een wenselijke? Praktische en verantwoorde toepassing van AI vergt nog de nodige kritische analyse.

Detail Summary
Datum 2 november 2020
Tijd 17:00 -18:00

Als we Artificiële Intelligentie in ons leven willen omarmen, is het zaak haar (denk)patronen en werkwijzen nauwgezet in kaart te brengen. Hoe maken we bijvoorbeeld inzichtelijk hoe AI tot conclusies komt en hoe voorkomen we dat ze vooroordelen uit data overneemt? Kunnen we uiteindelijk AI ontwikkelen die menselijke vermogens en vaardigheden vergroot? Deze en andere vragen onderzoeken we met deskundigen van het Responsible AI-lab van de Hogeschool van Amsterdam.

Over de Maand van de AAI

Tijdens de Maand van de Applied Artificial Intelligence lanceert de Hogeschool van Amsterdam het Expertisecentrum Applied Artificial Intelligence (ECAAI) en zijn verschillende labs. Een scala van activiteiten staat op het programma, waarbij de nadruk ligt op de toepassing van kunstmatige intelligentie. Zo zijn er webinars over AI & Retail en FinTech met Amsterdam Data Science, livecasts met Pakhuis de Zwijger over AI & Media en AI & Onderwijs en presentaties tijdens het SIA-congres, Inspired Minds en het Gala van de Wetenschap. Tijdens de Computable Awards reikt het HvA ECAAI een eigen Dutch Applied AI Award uit.

De aftrap van de Maand van de AAI is op 5 november. Een overzicht van alle events vind je hier: https://www.hva.nl/ecaai/events/events.html

Over de sprekers

Pascal Wiggers is Hoofddocent Responsible AI bij de Hogeschool van Amsterdam. Daar doet hij onderzoek naar het verantwoord toepassen van AI. Hij is gepromoveerd aan de TU Delft op het gebruik van contextuele informatie bij automatische spraakherkenning.

Anna Tol is onderzoeker bij het Responsible AI Lab van de Hogeschool van Amsterdam. Zij doet onder andere onderzoek naar fake news-detectie met AI en naar diversiteit en inclusie in AI-systemen voor werving en selectie. Zij heeft een Master Data Driven Design van de Hogeschool Utrecht.

Hans de Zwart is docent en onderzoeker bij het lectoraat Responsible IT van de Hogeschool van Amsterdam. Eerder was hij directeur van de digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom en kwam daarmee op voor vrijheid van communicatie en privacy op het internet.

Jochem Kootstra (moderator) is tech & design antropoloog en schrijver. Hij houdt zich bezig met interdisciplinaire onderzoeken over de relatie tussen en verwevenheid van mens en technologie. Als onderzoeker en storyteller kijkt hij met een kritische blik naar de technologische ontwikkelingen, om te werken aan een meer humane toekomst met technologie.

Aanmelden

U kunt dit programma maandag, 2 november vanaf 17.00 uur volgen via Zoom: https://uva-live.zoom.us/j/89802408811

Wil u het programma liever via YouTube kijken? De livestream is vanaf 17.00u op ons YouTube-kanaal beschikbaar: https://www.youtube.com/spui25youtube