Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Paul Celan geldt als de belangrijkste dichter van de tweede helft van de vorige eeuw. Op 23 november dit jaar is hij honderd jaar geleden geboren en vijftig jaar geleden gestorven. Let op: het programma vindt grotendeels plaats in het Nederlands, gedeeltelijk in het Duits.

Detail Summary
Datum 23 november 2020
Tijd 17:00 -18:30

Paul Celans werk is een monument voor iedereen die, zoals in zijn gedicht ‘Todesfuge’, alleen in de lucht een graf heeft kunnen vinden. Zijn werk is een herdenking. Het is de indringende uitdrukking van verwantschap, betrokkenheid en liefde. Het geeft zich niet zomaar prijs, maar eenmaal aangekomen beklijft elk afzonderlijk woord. Tijdens deze digitale bijeenkomst spreken Barbara Wiedemann, Ton Naaijkens, Erik Lindner en Christiane Kuby (gespreksleider) over het leven en werk van Paul Celan. Tegelijk wordt de herziene uitgave van zijn Verzameld werk gepresenteerd.

Over de sprekers

Ton Naaijkens is essayist en vertaler en bezorger van Celans Verzameld Werk (2020).

Barbara Wiedemann is de belangrijkste Celan-kenner van dit moment en bezorger van tal van Celan-edities, recentelijk de Briefe 1934-1970 (Suhrkamp).

Erik Lindner is dichter en essayist, zijn laatste bundel Zog verscheen in 2018 (bij Van Oorschot).

Christiane Kuby (moderator) is vertaler Nederlands-Duits, in 2015 bekroond met de Martinus Nijhoff Vertaalprijs.

Aanmelden

U kunt dit programma maandag 23 november vanaf 17.00 uur volgen via Zoom: https://uva-live.zoom.us/j/86234106947

Wil u het programma liever via YouTube kijken? De livestream is vanaf 17.00u op ons YouTube-kanaal beschikbaar: https://www.youtube.com/spui25youtube
 

Het programma heeft grotendeels Nederlands als voertaal, maar wordt afgewisseled met Duits. De bijdrage van Barbara Wiedemann zal in het Duits zijn, waarna het gesprek gedeeltelijk Duits en gedeeltelijk Nederlands is.