Oorlogen en Oceanen

Hij is zoon van verzetsheld Bastiaan J. Ader en broer van kunstenaar Bas Jan Ader: Erik Ader schreef in ‘Oorlogen en oceanen’ over de bewogen geschiedenis van zijn familie en zijn eigen leven als diplomaat. Hij gaat over beide in gesprek met Niña Weijers, Jaap Hamburger en Frank Westerman (moderator).

Erik Ader is de zoon van dominee Bastiaan J. Ader, die vóór de oorlog naar Jeruzalem fietste, in de oorlog honderden Joden een onderduikadres bezorgde en werkte aan een plan om Kamp Westerbork te bevrijden. Twee weken nadat Erik ter wereld kwam, werd zijn vader gefusilleerd. Hij moest het doen met de legende, maar ook met het gepantserde verdriet van zijn moeder, en met de aanstekelijke onaangepastheid van zijn oudere broer Bas Jan, in wie zich een bijzondere artistieke aanleg openbaarde die hem uiteindelijk wereldberoemd zou maken, maar ook op een fatale tocht over de Atlantische Oceaan voerde.

In Oorlogen en oceanen beschrijft Erik Ader hoe de Duitse bezetting een stempel drukte op alle leden van het gezin. En het ongemak wanneer hij er in zijn latere leven als diplomaat achter komt dat het verzetswerk van zijn vader inmiddels inzet werd in een nieuwe strijd, nu in het Midden-Oosten.

Over de spreker

Erik Ader werkte wereldwijd als diplomaat (onder meer in Beiroet en Lima, tijdens de burgeroorlogen daar) en de laatste jaren als ambassadeur.

Niña Weijers debuteerde in 2014 met haar roman De consequenties, die werd bekroond met de Anton Wachterprijs, de Gouden Boekenuil Publieksprijs, de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs en de Opzij Literatuurprijs. Ze schreef daarin ook over het werk van Bas Jan Ader. Ze schrijft ook voor De Groene Amsterdammer en is redacteur bij De Gids. In 2019 verscheen haar nieuwe roman, Kamers antikamers.

Jaap Hamburger is voorzitter van stichting Een Ander Joods Geluid, een stichting ‘om het publieke debat en de kritische meningsvorming rond Israël te bevorderen, het stilzwijgen van Nederlandse Joden over de bezettingspolitiek van Israël te doorbreken en vredesactiviteiten te ondersteunen.’

Frank Westerman (moderator) is journalist en schrijver. Hij schreef onder meer De graanrepubliek (1999), Ingenieurs van de ziel (2002) en Een woord, een woord (2016).

Gerelateerde programma’s
30 10 19
Over de dynamiek tussen historisch onderzoek en publiek debat
Bezetting en beeld

Historici beschrijven het verleden bij voorkeur in al zijn schakeringen en ambivalenties. Maar in het publieke domein laten sentimenten, met name waar het gaat om de bezettingsjaren, soms weinig ruimte voor nuance. Doen eenduidige oordelen over het bezette verleden afbreuk aan de mogelijkheid ermee in het reine te komen?

Datum
Woensdag 30 okt 2019 17:00 uur
Locatie
SPUI25
15 01 19
Uit Duits oogpunt bezien
De Drie van Breda

Zeker vier decennia waren ze in Nederland en Duitsland onderwerp van verhit en soms emotioneel debat: de laatste Duitse oorlogsmisdadigers die na de Tweede Wereldoorlog in Nederland gevangen bleven. In 1989 kwamen de laatste twee mannen van de ‘Vier van Breda’ vrij, nadat politici, schrijvers en slachtoffergroepen zich in het debat over hun gevangenschap hadden gemengd. Felix Bohr deed onderzoek naar de steeds luidere stem van West-Duitsland in deze discussie.

Datum
Dinsdag 15 jan 2019 17:00 uur
Locatie
SPUI25