Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Jarenlang werd het vrouwelijk orgasme voor onbelangrijk versleten. Het lichaam van de vrouw zou gemaakt zijn om kinderen te baren en een orgasme leek daarbij geen rol te spelen. Inmiddels is menigeen een andere mening toegedaan.

Detail Summary
Datum 4 november 2020
Tijd 20:00 -21:00

N.B. De voertaal van dit programma is Engels.
For English, see below.

De afgelopen jaren is de belangstelling voor het mysterie van het vrouwelijk genot gegroeid en heeft wetenschappelijk onderzoek de complexiteit van de clitoris aangetoond. Waarom heeft het zo lang geduurd voordat de interesse in dit onderwerp werd gewekt? En wat stelt de wetenschap er intussen over? Hoe werkt het vrouwelijke orgaan eigenlijk en wat is hiervan de evolutionaire functie? Tijdens deze speciale online BètaBreak-editie gaan wij opzoek naar de wetenschap achter het vrouwelijk hoogtepunt. Te gast hebben wij hoogleraar seksuologie en psycholoog Ellen Laan, wereldwijd bekend door haar baanbrekende onderzoek naar de seksualiteitsbeleving van vrouwen. Ook ontvangen wij neurowetenschapper Janniko Georgiadis die onderzoek doet naar de neurobiologie van de menselijke seksuele respons.

Over the past years, the interest in the mystery of female pleasure has increased, and it was actually not that long ago that the true complexity of the clitoris was discovered. But why did it take so long before science took interest in this subject? And what are the most recent findings? How does the clitoris work, and what is its evolutionary function? During this special online edition of the BètaBreak we will explore the science of the female climax. Our first speaker is Professor of sexology, Ellen Laan, globally known for her groundbreaking research of the way women experience sexuality. Our second speaker is neuroscientist Janniko Georgiadis, his research focuses on the neurobiology of the human sexual response.

Over de BètaBreak

De BètaBreak is een maandelijks discussieplatform van de bètafaculteit van de UvA. Elke maand wordt er met meerdere experts gesproken over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap. Voorgaande edities bespraken thema’s zoals kweekvlees, kernenergie en psychedelica. De BètaBreak geeft hiermee een interdisciplinaire blik op verschillende wetenschappelijke onderwerpen. Het platform heeft gasten mogen ontvangen als Robbert Dijkgraaf, Eric Verlinde en Nobelprijswinnaar Ben Feringa. Voor meer informatie, zie: https://www.betabreak.nl

Over de sprekers

Ellen Laan is hoogleraar Biopsychosociale Determinanten van Seksuele Gezondheid aan de UvA en hoofd van de polikliniek Seksuologie en Psychosomatische Gynaecologie van het Amsterdam UMC. Als GZ-psycholoog en seksuoloog NVVS behandelt zij mensen met complexe seksuele problemen. Om seksuele gelijkheid te bevorderen richtte zij in 2018 de stichting Seksueel Welzijn Nederland op (https://seksueelwelzijn.nl). Met Rik van Lunsen schreef zij Seks! Een leven lang leren (2017), een voorlichtingsboek voor volwassenen, en met Sanderijn van der Doef een voorlichtingsboek voor meiden van 12+ Lijfboek voor powergirls (2019). 

Janniko Georgiadis is gepromoveerd op het gebied van de systeem-neurowetenschappen. Het overkoepelende thema van zijn onderzoek is het verkrijgen van een beter begrip van positieve gevoelens (plezier, flow) in sociale situaties. Zijn onderzoek richt zich op de neurobiologie van de menselijke seksuele respons (een primaire vorm van positief gevoel en motivatie), en ook op de rol van positieve gevoelens in het academische onderwijs. Hij past principes uit onderzoek naar positieve emoties om toepassingen in het biomedische academische onderwijs te ontwikkelen en te verbeteren.

Aanmelden

U kunt dit programma woensdag, 4 november vanaf 20.00 uur volgen via Zoom: https://uva-live.zoom.us/j/86198578127

Wil u het programma liever via YouTube kijken? De livestream is vanaf 20.00u op ons YouTube-kanaal beschikbaar: https://www.youtube.com/spui25youtube