Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Dakloze mensen en drugsgebruikers worden in het dagelijks leven vaak ontmenselijkt. Ze worden genegeerd of krijgen te horen dat zij hun situatie of verslaving hebben ‘verdiend’. De negatieve effecten hiervan zijn immens. Jongerenredactie SPUI25 in Spe onderzoekt (onbewuste) patronen van ontmenselijking en hoe deze te transformeren.

Detail Summary
Datum 24 november 2020
Tijd 20:00 -21:00

Wanneer we groepen mensen afschilderen als ‘crimineel’ of ‘slecht’, kunnen we minder empathie voor hen opbrengen. Aangezien wij onszelf als ‘goede’ mensen beschouwen, zullen die ‘minderen’ wel anders zijn dan wij. Ontmenselijking van de ander ligt dan al gauw op de loer, wat daklozen en drugsgebruikers maar al te vaak ondervinden. Onze huidige samenleving toont de gevolgen: van sociale barrières tot een slechte toegang tot medische zorg – resulterend in een hoger percentage vervroegde of vermijdbare sterfgevallen.

Tijdens deze avond analyseert SPUI25 in Spe de problemen en ontberingen die gemarginaliseerde mensen als daklozen en drugsgebruikers ervaren. Hoe vindt ontmenselijking plaats en hoe is zij genormaliseerd in onze denkpatronen? We mogen nooit vergeten dat groepen die structureel worden ontmenselijkt de zondebok van de samenleving kunnen worden; de geschiedenis kent voorbeelden genoeg, maar ook vandaag de dag komt dit veelvuldig voor – denk aan drugsgebruikers op de Filipijnen of vluchtelingen in de EU.

Hoe deze patronen te veranderen? Welke systeemveranderingen hebben we nodig op politiek, juridisch en maatschappelijk niveau? En wat kunnen we leren van de eigen verhalen van gemarginaliseerde groepen?

Over de spreker

Bart van Leeuwen is docent politieke theorie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij doet onderzoek naar de manieren waarop burgers en politieke instituties omgaan met sociale en culturele diversiteit. Hij is de auteur van Erkenning, identiteit en verschil (Acco, 2003), waarin hij de multiculturele samenleving analyseert aan de hand van de analytische categorie 'erkenning'. Momenteel houdt hij zich bezig met theorieën rondom het stadsleven, intercultureel staatsburgerschap en dakloosheid.

Saskia Jansen en George Korsmit zijn beeldend kunstenaars en oprichters van de Rainbow Soulclub. De Rainbow Soulclub is een collectief dat werkt vanuit inloophuis Blaka Watra van Stichting De Regenboog Groep, een organisatie die zich inzet voor dak- en thuislozen en druggebruikers. De Rainbow Soulclub organiseert wekelijkse ontmoetingen en samenwerkingen tussen kunstenaars, kunststudenten en bezoekers van Blaka Watra. In de afgelopen 15 jaar hebben deze ontmoetingen een verscheidenheid aan activiteiten voortgebracht: er wordt onder meer geschilderd, geschreven, muziek opgenomen, installaties gemaakt en performances en acties (uit)gevoerd. Bekijk hier een filmpje over wat zij doen en volg de Rainbow Soulclub op Instagram

Aanmelden

U kunt dit programma dinsdag, 24 november vanaf 20.00 uur volgen via Zoom: https://uva-live.zoom.us/j/86136008918

Het programma is alleen live via Zoom te zien en is achteraf niet beschikbaar om terug te kijken.