Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Covid-19 heeft de manier waarop we leven, leren, werken en creëren beïnvloed; en daarop volgend ook ons digitale, sociale, fysieke en mentale welzijn. De impact op kwetsbare groepen is vaak nog groter dan gemiddeld. Binnen het Co-Well-project ontwikkelen onderzoekers en kwetsbare groepen digitale oplossingen voor welzijnsverbetering.

Detail Summary
Datum 27 oktober 2020
Tijd 17:00 -18:30

Vanuit de creatieve industrie wordt druk gezocht naar oplossingen voor de uitdagingen van deze tijd met behulp van digitale middelen. Maar op welke manier kun je überhaupt ontwerp- en gebruikersgericht onderzoek doen met de kwetsbare doelgroep nu face-to-face onderzoek minder mogelijk is? Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat iemand met een visuele beperking weet of de gesprekspartner wel 1,5 meter afstand houdt? Via welke weg garandeer je dat iedereen een stem en grip heeft op dataverzameling en een technologie als de coronamelder? Met experts bespreken we deze middag het belang van ‘co-creatie’ in onze nieuwe situatie.

Over de reeks

In Van tekentafel tot praktijk laten we zien hoe academisch en praktijkgericht onderzoek elkaar aanvullen, telkens aan de hand van een ander thema. De Hogeschool van Amsterdam kent lectoraten met praktijkgericht onderzoek in vele verschillende disciplines. Veel praktijkgericht onderzoek bouwt voort op academisch onderzoek en staat in contact met de beroepspraktijk. Hierdoor wordt theoretische dan wel academische kennis toepasbaar gemaakt voor het werkveld en de beroepsopleidingen.

Over ACIN

ACIN is een initiatief van de Hogeschool van Amsterdam, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Hogeschool Inholland en de Gerrit Rietveld Academie. ACIN is het creatieve industrie- en kennisnetwerk dat kunst, media, technologie & ontwerp inzet voor een duurzame, inclusieve en participatieve, grootstedelijke samenleving. Zij initiëren vernieuwende samenwerkingen tussen studenten, docenten, onderzoekers, publieke en private partijen en de samenleving – altijd gebaseerd op urgente grootstedelijke vraagstukken in de metropoolregio Amsterdam.

Over de sprekers

Joey van der Bie is senior onderzoeker bij het lectoraat Digital Life aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij verkent met creatieve technieken hoe digitale middelen mensen met een beperking kunnen ondersteunen in de verbetering van hun welzijn. Een voorbeeld hiervan is het onderzoek naar een navigatie-app die gedetailleerde route- en omgevingsinformatie-instructies kan geven aan mensen met een visuele beperking. Voor zijn onderzoek gebruikt Joey technologieën als smartphones, wearables, Bluetooth beacons en eigen ontworpen elektronica. Daarnaast coördineert hij de minoren Internet of Things en Zorgtechnologie aan de HvA.

Maike Klip werkt als digitaal strateeg bij de overheid (DUO). Zij zet zich in voor een begripvolle verbinding tussen de (digitale) overheid en mensen in Nederland. Daarnaast startte zij in 2018 de master Design Research aan de Willem de Kooning Academie. Haar researchblogs zijn te lezen op https://klipklaar.nl.

Paul de Nooij is innovatiespecialist bij Bartiméus, de expertiseorganisatie voor leven met een visuele beperking. Hij ziet het als een uitdaging om samen met blinde of slechtziende cliënten innovatieve oplossingen te vinden voor de problemen die zij ervaren. Zodoende probeert hij nieuwe mogelijkheden die technologie biedt te vertalen naar praktische oplossingen voor mensen met een visuele beperking. Hij heeft zich gespecialiseerd in wayfinding: in- en outdoor navigatietechnologieën voor blinden en slechtzienden. Hij heeft projecten geleid omtrent bluetooth beacons en de Virtuele Geleidelijn, een app voor Augmented Reality-navigatie.

Dominique van Ratingen (moderator) houdt zich in diverse rollen bezig met innovaties voor een samenleving die groener, socialer en creatiever is. Als programmamanager van het Centre of Expertise van de Faculteit Digitale Media en Creative Industrie van de HvA (ACIN) zet zij publiek-private projecten op in samenwerking met het onderwijs, onderzoek, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Daarbij neemt zij binnen ACIN initiatieven om de positie van de creatieve industrie te verstevigen en het talent van de toekomst op te leiden.

Aanmelden

U kunt dit programma dinsdag, 27 oktober vanaf 17.00 uur volgen via Zoom: https://uva-live.zoom.us/j/85700468930

Wil u het programma liever via YouTube kijken? De livestream is vanaf 17.00u op ons YouTube-kanaal beschikbaar: https://www.youtube.com/spui25youtube