Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

In 1945 werd West-Europa bevrijd door de Engelsen en de Noord-Amerikanen. Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten waren toonbeelden van vrijheid, openheid en democratie. Na brexit en de verkiezing van Donald Trump is weinig meer over van dat beeld. Hoe is dit zover gekomen?

Detail Summary
Datum 9 oktober 2020
Tijd 20:00 -21:30

Waarom worden beide landen nu bestuurd door leiders die alles waar Churchill en Roosevelt voor hebben gestreden met voeten treden? Vanuit de onverwachte wending die de politiek van beide landen genomen heeft, vraagt Ian Buruma zich af of dit iets te maken heeft met de glorie van weleer.

Hij gaat de relatie tussen de beide landen na, maar vooral ook de persoonlijke verhouding tussen de Britse premiers en de Amerikaanse presidenten, te beginnen bij Churchill en Roosevelt. Maar ook tussen Kennedy en Macmillan, Reagan en Thatcher, Bush en Blair, en tenslotte Johnson en Trump. Dit resulteert in een serie prikkelende karakterschetsen en veelzeggende anekdotes.

Buruma tekent een fascinerend beeld van de Anglo-Amerikaanse wereld in verval, en hoe een roemrijk verleden kan leiden tot de problemen van vandaag. Ian Buruma leidt zijn nieuwste boek, Het Churchillcomplex, kort in en gaat daarna in gesprek met redacteur Simon Dikker Hupkes.

Over de sprekers

Ian Buruma is een wereldberoemd essayist en historicus. Hij schrijft voor The New York Times en NRC Handelsblad, en werkte mee aan documentaires voor de BBC en CNN. In 2008 ontving Buruma de Erasmusprijs en in 2018 De Gouden Ganzeveer. Hij schreef onder meer Occidentalisme (2004), 1945 (2013), Hun beloofde land (2016) en Tokio mon amour (2018).

Simon Dikker Hupkes studeerde politicologie (Universiteit van Amsterdam) en boekwetenschap (Universiteit Leiden) en is Buruma’s redacteur bij uitgeverij Atlas Contact.

Aanmelden

U kunt dit programma vrijdag, 9 oktober vanaf 20.00 uur volgen via deze livestream: https://bit.ly/2FfBnhy

De opname blijft online en verschijnt volgende week op ons YouTube-kanaal. Dus u kunt het ieder moment weer terugkijken: https://www.youtube.com/spui25youtube