Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

De huidige ecologische crisis noopt tot een nieuw denken over ‘de natuur’. Wat als wij haar begrijpen als personage, in plaats van het podium van ons mensentoneel? Wij putten uit het ecofeminisme, dat handvaten biedt voor een nieuwe conceptualisering van de natuur.

Detail Summary
Datum 3 september 2020
Tijd 20:00 -21:00

Al decennia lang bezien ecofeministische denkers de relatie tussen mens en natuur. Volgens hen zijn er parallellen te ontwaren tussen de onderdrukking van vrouwen en de onderdrukking van de natuur. Onze huidige klimaatcrisis vraagt van ons een nieuwe verbeelding van de natuur; in hoeverre kunnen ecofeministische perspectieven hieraan bijdragen? Wij zoeken naar antwoorden met filosofen, filmwetenschappers en schrijvers. Dit doen we tijdens het Imagine Film Festival, waarvan het thema dit jaar Nature Strikes Back! is. In de eco-horror en cli-fi bestaat de natuur als handelende actor, als personage, al langer. Om het gedachte-experiment dat ecofeminisme is aan te gaan, bieden film en literatuur een bruikbaar laboratorium.

Imagine Film Festival

Dit programma is onderdeel van Imagine Film Festival. Imagine is het grootste filmfestival voor de fantastische film in Nederland, met het beste op het gebied van fantasy, horror en sciencefiction. Dit jaar is het thema Nature Strikes Back! Naast Natuur als personage bij SPUI25 biedt het festival het verdiepende panel Can Sci-Fi Save the World? Zie hier voor meer informatie en tickets.

Over de sprekers

Lydia Baan Hofman werkt aan haar promotieonderzoek over Haraways notie van antwoordelijkheid in tijden van ecologische crises aan de Erasmus School of Philosophy. Daar is zij actief binnen het interdisciplinaire Erasmus Initiatief Dynamics of Inclusive Prosperity. Eerder heeft ze, naast een filosofieopleiding, een academische master als filosofiedocent afgerond.

Patricia Pisters is Professor Film & Media Culture bij het departement Media Studies van de Universiteit van Amsterdam. Haar nieuwe boek New Blood in Contemporary Cinema: Women Directors and the Poetics of Horror verschijnt in oktober bij Edinburgh University Press. Zie ook haar website.   

Maartje Smits is ecofeminist en dichter in beeld en taal. Haar bundels Als je een meisje bent en Hoe ik een bos begon in mijn badkamer verschenen bij de Harmonie; ze publiceerde onder andere in De Helling, De Gids en De Groene Amsterdammer. Daarnaast is ze hobby-imker in haar woonplaats Amsterdam-Noord.

Lieke Knijnenburg (moderator) is filosoof en freelance redacteur, onder meer bij De Groene Amsterdammer.

Livestream

U kunt het programma hier live volgen.