Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

De universiteit verkeert in een ernstige crisis. Er is een grote toestroom van studenten, onderwijs en onderzoek worden uiteengetrokken, er is al bijna twintig jaar te weinig geld om aan haar maatschappelijke opdracht te voldoen en er is sprake van een extreme hiërarchie. Hoe kunnen we de universiteit weer herstellen tot de prachtige en belangrijke institutie die zij zou moeten zijn?

Detail Summary
Datum 30 september 2020
Tijd 20:00 -21:30

Een ongezond hoge werkdruk, steeds minder onderzoekstijd, aanhoudende sociale onveiligheid en een democratisch tekort – de universiteit verkeert in een ernstige crisis. De politiek pleegt roofbouw op de wetenschappers en voert een verdeel-en-heersstrategie door een fictief onderscheid te maken tussen enerzijds de ‘zachte’ sociale en geesteswetenschappen, en anderzijds de ‘harde’ technische en bètawetenschappen. De universiteitsbestuurders lijken niet in staat het tij te keren.

In het boek 40 Stellingen over de Wetenschap hebben drie toonaangevende wetenschappers – Rens Bod, Remco Breuker en Ingrid Robeyns – een aantal voorstellen gedaan om de universiteit weer te herstellen tot een prachtige institutie die cruciaal is voor een welvarende, democratische en toekomstgerichte samenleving. De auteurs laten zien dat een andere universiteit niet alleen noodzakelijk, maar ook mogelijk is. Tijdens dit programma gaan de schrijvers over hun stellingen in debat met vier genodigden: twee politici en twee universiteitsbestuurders. De genodigden geven eerst hun mening over de stellingen in het boek, waarna de discussie met de auteurs en het publiek wordt geopend.

Over de sprekers

Jan Paternotte is Tweede Kamerlid van D66 en lid van de Vaste Commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Lisa Westerveld is Tweede Kamerlid van GroenLinks en lid van de Vaste Commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Henk Kummeling is rector magnificus van de Universiteit Utrecht

Mirjam van Praag is voorzitter van het college van bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam

Rens Bod is hoogleraar computational and digital humanities aan de Universiteit van Amsterdam

Remco Breuker is hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden

Ingrid Robeyns is hoogleraar ethiek van instituties aan de Universiteit Utrecht

Sicco de Knecht (moderator) is lid van het Open Science Team van de Universteit Utrecht. Daar houdt hij zich onder andere bezig met thema’s als Open Access, Open Onderwijs en Erkennen en Waarderen. Daarvoor was hij sinds 2016 hoofdredacteur van hoger-onderwijsnieuwssite ScienceGuide. Sicco deed een promotie in de neurofysiologie en was als promovendus nauw betrokken bij ReThink Uva. In 2015 riep Folia hem uit tot man van het jaar vanwege zijn constructieve bijdragen in het debat over de universiteit.

Aanmelden

U kunt dit programma 30 september vanaf 20.00 uur volgen via Zoom: https://uva-live.zoom.us/j/81007417014

Wil u het programma liever via Youtube kijken? De livestream is vanaf 20.00u op onze youtubekanaal beschikbaar: https://www.youtube.com/spui25youtube