20190520_stadsdieren
Foto door Vicky Deshmukh via Pexels
Dieren in de stad Amsterdam

Van stadsduif tot ringslang

Naast de stadsduif en de huiskat vergeten we vaak de verborgen wereld van het dier in onze steden. De meeste dieren hebben zich volledig aangepast aan het leven in een geürbaniseerde omgeving. Hoe leven mens en dier samen in de stad? Waar botsen ze? En hoe kan een stad als Amsterdam in de toekomst nog beter met haar dieren omgaan?

De mens lijkt de aarde volledig naar zijn hand te willen inrichten. Vele natuurgebieden maakten al plaats voor de menselijke stad. In de toekomst leeft driekwart van de mensen in een verstedelijkte omgeving, en zal deze steeds meer ruimte innemen. Wat betekent dit voor de natuur?

Waar wereldwijd het aantal diersoorten al jaren afneemt, neemt de biodiversiteit in de stad Amsterdam juist toe. Welke soorten zijn allemaal in deze stad te vinden? Waar leven zij precies? En profiteren mens en dier ook van elkaar in de stedelijke ruimte? In dit programma bespreken we met biologen Menno Schilthuizen en Remco Daalder hoe dieren zich aanpassen aan het stadsleven, en hoe de menselijke bewoners van Amsterdam hier mee omgaan. Hoe vindt de natuur zijn eigen weg, en hoe zou de mens meer plaats kunnen maken voor zijn niet-menselijke medebewoners?

Over de sprekers

Menno Schilthuizen werkt als evolutiebioloog en -onderzoeker aan Naturalis Biodiversity Center in Leiden en als hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Hij schrijft regelmatig over evolutie en biodiversiteit voor NRC Handelsblad, de Volkskrant, New Scientist, Natural Historyen Science. Van hem verschenen onder andere Darwins peepshow en Darwin in de stad.

Remco Daalder werkt als stadsbioloog bij de gemeente Amsterdam. Hij schreef eerder de boeken Baltsen tussen baksteen, Stadse beesten en de wandelgids Natuurlijk Amsterdam. Met De gierzwaluw won hij de Jan Wolkers Prijs voor het beste natuurboek van 2014.

Maarten Reesink is werkzaam bij de afdeling Media en Cultuur van de Universiteit van Amsterdam, waar hij college geeft over Animal Studies.

Gemma Venhuizen (moderator) is fysisch geograaf en freelance wetenschapsjournalist en schrijft onder andere voor NRC Handelsblad en Vroege Vogels. Eerder schreef ze vier boeken voor volwassenen, waaronder LichtRotbeesten is haar eerste boek voor kinderen.

Gerelateerde programma’s
24 06 19
Over emoties bij dieren
Mama’s laatste lach

Primatoloog Frans de Waal opent zijn nieuwe boek Mama’s laatste omhelzing met het dramatische afscheid tussen Mama, een 59-jarige chimpansee, en Jan van Hooff, bioloog en al veertig jaar in contact met Mama. Hun laatste omhelzing werd gefilmd en miljoenen keren bekeken. Jan van Hooff spreekt over hun vriendschap en emoties bij dieren.

Datum
Maandag 24 jun 2019 17:00 uur
Locatie
SPUI25