Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

In de afgelopen halve eeuw is over de hele wereld het onderwijs op alle niveaus in razend tempo uitgebreid, vooral voor meisjes en jonge vrouwen. Daarmee veranderden ook de man-vrouwverhoudingen. Vrouwen verdienen meer, kunnen naar school en de universiteit – die winst aan kennis, inkomen en macht is voor veel mannen moeilijk te verkroppen. Dat stelt Abram de Swaan in zijn meest recente boek 'Tegen de vrouwen'. Sarah Bracke, Justine van Beek, Fenneke Wekker en Giselinde Kuipers gaan met De Swaan in gesprek.

Detail Summary
Datum 20 maart 2020
Tijd 17:00 -18:30
Locatie
Spui 25
Tegen de vrouwen

Waarom zijn er nog steeds tegenbewegingen tegen de verdere emancipatie van vrouwen? Abram de Swaan schreef het boek Tegen de vrouwen, waarin hij de opkomst van het nieuwe extreem rechts, het christelijk fundamentalisme en het hardnekkige jihadisme ziet als een reactie op de mondiale vrouwenemancipatie die voor zo veel mannen blijkbaar zo bedreigend is. Zullen deze bewegingen doorzetten, of zijn ze een laatste stuiptrekking van een gedoemd patriarchaat?

De Swaan gaat tijdens deze middag met andere experts in gesprek: Justine van Beek, jongerenambassadeur Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten, Sarah Bracke, hoogleraar Sociologie, in het bijzonder Gender en Seksualiteit, Fenneke Wekker, politiek socioloog, en Giselinde Kuipers, onderzoeks-hoogleraar sociologie.

Over de sprekers

Abram de Swaan was van 1973 tot 2007 hoogleraar sociologie en sinds 2001 ook universiteitshoogleraar sociale wetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doceerde o.a. aan het Collège de France in Parijs en aan Columbia University in New York. In 2019 schreef hij Tegen de vrouwen. Zijn werk verscheen in twaalf talen. Hij was jarenlang columnist voor NRC Handelsblad en ontving in 2008 de P.C. Hooft-prijs voor zijn volledige oeuvre.

Justine van de Beek is socioloog en jongerenambassadeur Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten.

Sarah Bracke is hoogleraar sociologie, in het bijzonder Gender en Seksualiteit aan  de Universiteit van Amsterdam. In haar onderzoek analyseert Sarah Bracke structuren van macht en processen van subjectivering, op het snijvlak van gender, seksualiteit, religie, ras en seculariteit. Op dit moment leidt ze het onderzoeksproject EnGendering Europe’s Muslim Question.

Fenneke Wekker is politiek socioloog, (toneel-)schrijver en Head of Academic Affairs bij the Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences.

Giselinde Kuipers (moderator) is onderzoekshoogleraar in de Sociologie aan de Universiteit Leuven. Daarvoor was ze hoogleraar cultuursociologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Spui 25

Spui 25-27
1012 WX Amsterdam