Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Waarom verwijzen we naar de natuur als het gaat om normen voor menselijk gedrag? In haar nieuwe boek Tegen de natuur in onderzoekt wetenschapsfilosofe Lorraine Daston waarom het ‘zijn’ van de natuur bij de mens steeds weer een ‘zou moeten zijn’ wordt.

Detail Summary
Datum 11 maart 2020
Tijd 20:00 -21:30
Locatie
Spui 25
© Skúli Sigurdsson
© Skúli Sigurdsson

Let op! Voertaal: Engels

In uiteenlopende culturen en tijdperken beschouwen mensen de natuur als bron van normen voor menselijk gedrag. Filosofen en wetenschappers hebben echter eeuwenlang beweerd dat de natuur geen waarden kent. De mens moet ingrijpen om het ‘zijn’ van de natuur te veranderen in een ‘zou moeten zijn’. In Tegen de natuur in stelt wetenschapsfilosofe Lorraine Daston dat de poging om de natuurlijke orde te gebruiken als bron van de morele orde even problematisch als onvermijdelijk is. Deze avond licht zij dit toe in een korte lezing. Vervolgens reageren wetenschapshistorici Sven Dupré en Julia Kursell hierop, waarna Daston onder leiding van Lukas Verburgt in gesprek gaat met de andere sprekers en het publiek.

Over de sprekers

Lorraine Daston studeerde wetenschapsgeschiedenis en -filosofie aan Harvard University en de University of Cambridge. Zij is directeur emerita van het Max-Planck-Institut für Wissenschaftsgeschichte in Berlijn en gasthoogleraar aan de University of Chicago. Daston is auteur van een aantal standaardwerken, waaronder: Wonders and the Order of Nature, 1150-1750 (1998, met Katharine Park), Things that Talk: Object Lessons from Art and Science (2004), Objectivity (2007, met Peter Galison) en Natural Law and Laws of Nature in Early Modern Europe (2008, met Michael Stolleis).

Lukas Verburgt is verbonden aan History and Philosophy of Science (HPS), Universiteit Utrecht, en is gespecialiseerd in de wetenschaps- en kennisgeschiedenis. Hij is visiting fellow geweest aan onder andere Trinity College, Cambridge, en het Max Planck Institute for the History of Science, Berlijn. In 2015 promoveerde hij aan de faculteit Wijsbegeerte van de Universiteit van Amsterdam, waar hij enkele jaren wetenschapsfilosofie doceerde. Sinds 2017 werkt hij met een VENI-beurs van NWO aan het project ‘A New History and Philosophy for the Exact Sciences: The Case of the Second Scientific Revolution’.

Sven Dupré is hoogleraar kunst-, wetenschaps- en technologiegeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is hij onder meer verbonden aan het Descartes Centre van de Universiteit Utrecht. In de jaren 2011-2015 was hij hoogleraar History of Knowledge aan de Freie Universität en hoofd van de onderzoeksgroep ‘Art and Knowledge in Premodern Europe’ op het Max-Planck-Institut für Wissenschaftsgeschichte, beide in Berlijn.

Julia Kursell is hoogleraar musicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Zij studeerde in München, Moskou en Los Angeles. Van 2004 tot 2011 werkte zij als onderzoeker aan het Max-Planck-Institut für Wissenschaftsgeschichte in Berlijn. Haar onderzoek richt zich onder andere op muziekgeschiedenis, en de relatie tussen muziek en wetenschap. Zij is mededirecteur van het Vossius Center for the History of Humanities and Sciences en een van de oprichters van het tijdschrift History of Humanities.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Spui 25

Spui 25-27
1012 WX Amsterdam