Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Economisch nieuws is belangrijk. Wanneer burgers zich een beeld vormen van hoe de economie ervoor staat, baseren ze zich vaak op informatie uit het nieuws. Ook worden de politieke voorkeuren van mensen erdoor beïnvloed. Maar economisch nieuws is doorgaans geen objectieve samenvatting van de economische omstandigheden, het kent haar eigen dynamiek en vertekeningen. Als gevolg daarvan kan economisch nieuws een geheel eigen invloed uitoefenen op publieke opinie, ongeacht de economische context.

Detail Summary
Datum 13 maart 2020
Tijd 17:00 -18:00
Locatie
Spui 25

Dit evenement is geannuleerd 

Alyt Damstra heeft onderzoek gedaan naar de wisselwerking tussen de economie, het nieuws daarover en publieke opinie. Op 21 februari verdedigde ze haar proefschrift “Economic news. How it’s made and how it matters.” Tijdens Proost op de Wetenschap zal Alyt de belangrijkste bevindingen uit haar promotieonderzoek presenteren. Ze zal onder andere de effecten van het nieuws in kaart brengen, de belangrijke rol van negatieve informatie bespreken en reflecteren op de ingewikkelde keuzes waar veel economisch journalisten zich voor geplaatst zien.

Over de spreker

Alyt Damstra studeerde af in de Politicologie (2015) en is gepromoveerd in de Politieke Communicatie (2020). Ze heeft veelvuldig gepubliceerd, o.a. over economisch nieuws, immigratienieuws en het succes van de PVV. Momenteel is ze werkzaam als post-doctoraal onderzoeker bij de Amsterdam School of Communication Research.

Proost op de wetenschap

De SPUI25-programmareeks ‘Proost op de wetenschap’ geeft promovendi en onlangs gepromoveerde onderzoekers een platform om hun onderzoek te presenteren aan een breed publiek. Jonge wetenschappers vertellen bij SPUI25 over zijn of haar recente onderzoek.

De lezingen beginnen om 17:00 uur en duren ongeveer een half uur, waarna nog uitgebreid de tijd is om vragen te stellen. Ter afsluiting verzorgt SPUI25 een kleine borrel waarmee we proosten op de onderzoeker van de week, de wetenschap en de start van het weekend.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Spui 25

Spui 25-27
1012 WX Amsterdam