Hoe lobbyisten Brussel in hun greep hebben. Over de EU en lobbyisme

In samenwerking met de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen en Uitgeverij Volt

12mrt2020 17.00 - 18.30

Evenement

Als je wilt begrijpen hoe de EU werkt, is het essentieel om te begrijpen hoe lobbyen werkt. De EU heeft altijd een sterke aantrekkingskracht op lobbyisten gehad. Volgens sommige schattingen werken in Brussel zelfs meer lobbyisten dan EU-ambtenaren. Wat doen ze precies en hoe vatbaar is de EU voor hun argumenten?

Onderzoeksjournalist Peter Teffer schrijft in zijn nieuwe boek Het lijkt Washington wel. Hoe lobbyisten Brussel in hun greep hebben over de diepe vervlechting van lobbyisme met de EU. In dit programma spreken we met Teffer, onderzoeker Joost Berkhout en een ervaringsdeskundige aan de hand van concrete voorbeelden over de macht van het lobbyisme in Europa. Hoe gaan lobbyisten precies te werk? Hoe groot is hun invloed eigenlijk? En wat merkt de burger van deze praktijken?

Over de sprekers

Peter Teffer is onderzoeksjournalist en auteur van Het lijkt Washington wel. Hoe lobbyisten Brussel in hun greep hebben. Teffer schreef eerder het boek Dieselgate: Hoe de industrie sjoemelde en Europa faalde. Hij doet momenteel onderzoek naar EU-subsidies in Nederland voor Follow the Money en schreef eerder voor NRC Handelsblad, Vrij Nederland, de International New York Times en EUobserver.

Joost Berkhout is universitair hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam en werkt aan het onderzoeksproject 'Agendas and Interest Groups' (NWO-ORA financiering 2016-2019). Hierin wordt bekeken welke kwesties belangenbehartigers graag op de politieke agenda zouden willen zien. Hiervoor zijn lobbyisten gesproken in de Verenigde Staten, Groot-Brittannie, Duitsland en Nederland. 

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Gepubliceerd door  Spui25