Verdi en het nationalisme

Wil ‘Nabucco’ een bijbels verhaal vertellen of geeft de opera vooral uiting aan negentiende-eeuwse nationalistische sentimenten? In dit programma buigen classicus Diederik Burgersdijk en hoogleraar Europese Studies Joep Leerssen zich over deze vraag.

Nabucco betekende Verdi’s doorbraak als operacomponist. Waarom sloeg deze opera zo aan bij het Italiaanse publiek? Hoe zit het nou precies met Verdi’s rol in de Italiaanse eenwording? En wat maakt dat het ‘Slavenkoor’ kon uitgroeien tot een meezinger die tot in voetbalstadions gezongen wordt?

Vooraanstaand cultuurhistoricus Joep Leerssen legt de cultuurhistorische context bloot waarin Nabucco ontstond, en verbindt het werk met actuele discussies over kunst en nationalisme. Classicus Diederik Burgersdijk gaat met hem in gesprek en verzorgt een introductie.

Boekentips voor bij de lezing
Over deze programmareeks
Gerelateerde programma’s
21 11 19
Goden met menselijke verlangens
Die Walküre

De Walküre, het tweede deel van Wagners Ring-cyclus, verbindt op exemplarische wijze mythe, epiek en drama. In dit programma spreken hoogleraar Europese Studies Joep Leerssen en classicus Diederik Burgersdijk over deze bijzondere opera.

Datum
Donderdag 21 nov 2019 20:00 uur
Locatie
Nationale Opera & Ballet, Odeonzaal
14 10 19
Is liefde van alle tijden?

Is liefde van alle tijden? Romeo en Julia, dat lijkt wel het universele verhaal van geblokkeerde verliefdheid, minnepijn, begeerte en wanhoop. Het verhaal is sinds de Renaissance talloze malen bewerkt en het Romeo & Julia-koppel is -letterlijk -spreekwoordelijk geworden.

Datum
Maandag 14 okt 2019 20:00 uur
Locatie
Nationale Opera & Ballet, Odeonzaal