Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Tijdens de presentatie van het boek 'Zij namen het woord. Rebelse schrijfsters in de Franstalige letteren' van Margot Dijkgraaf gaat Niña Weijers in gesprek met de auteur over deze uitzonderlijke vrouwen. Een feestelijke middag met indringende persoonlijke portretten van Franse schrijfsters die de literatuur veranderden.

Detail Summary
Datum 26 februari 2020
Tijd 17:00 -18:30
Spui 25
Zij namen het woord

Ze schreven, ze spraken, ze gingen de barricaden op, ze doorbraken taboes, ze waren voor geen kleintje vervaard, ze verlegden grenzen. En ze bieden ook nu nog inspiratie - door hun boeken, hun karakter, hun daden of denkbeelden. De vrouwen die Margot Dijkgraaf in haar nieuwste boek de revue laat passeren zijn Franstalig. Ze heten George Sand of Françoise Sagan, Simone de Beauvoir of Lydie Salvayre, Madame de Staël of Maryse Condé. De een was grondlegger van de Europese literatuur, de ander vocht voor de positie van de vrouw als schrijfster, de volgende richtte haar pijlen op onrechtvaardigheid en ongelijkheid, weer een ander eiste voor de niet-westerse stem een plek op in de literatuur. Allemaal waren ze rebels, tegendraads, velen veroorzaakten in hun tijd een schandaal. Als deze portretten iets laten zien is het de kracht van deze uitzonderlijke vrouwen, van de 17e tot de 21 eeuw. Schrijven is gevaarlijk – en hoe!

Over de sprekers

Margot Dijkgraaf is literatuurcriticus en auteur. Ze was directeur van het Centre Français du livre bij Maison Descartes en van academisch-cultureel Centrum SPUI25. Van haar hand verschenen onder meer: Franstalige literatuur van nu (2003), Spiegelbeeld en schaduwspel. Het oeuvre van Hella Haasse (2014) en Lezen in Frankrijk. Een literaire tour de France (2018).

Niña Weijers debuteerde in 2014 met haar roman De consequenties, die werd bekroond met de Anton Wachterprijs, de Gouden Boekenuil Publieksprijs, de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs en de Opzij Literatuurprijs. De consequenties haalde bovendien de shortlist van de Libris Literatuurprijs. Er verschenen vertalingen in onder andere Amerika, Frankrijk en Engeland. Ze schrijft voor de De Groene Amsterdammer en is redacteur bij De Gids. In juni 2019 verscheen haar nieuwe roman, Kamers antikamers.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Spui 25

Spui 25-27
1012 WX Amsterdam