Restaureren in woelig water. Kunst op het stoomschip Rotterdam

In samenwerking met de Faculteit der Geesteswetenschappen, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Stichting Vrienden van stoomschip Rotterdam

25feb2020 17.00 - 18.30

Evenement

Het stoomschip Rotterdam, voormalig cruiseschip van de Holland-Amerika Lijn, is uniek in zijn soort. Het originele interieur uit de jaren vijftig is grotendeels bewaard gebleven en vormt een geheel met de vele kunstwerken die het schip rijk is. Hoe blijven de stukken en schatten in goede staat?

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed riep het schip uit tot een representatief voorbeeld van een interieurensemble. Omdat het ss Rotterdam tegenwoordig een hotel-congrescentrum is, met restaurants, bars en museum, wordt het schip intensief gebruikt. Hoe zorg je er dan voor dat kunst en interieur goed bewaard blijven? Studenten van de opleiding Conservering en restauratie van de Universiteit van Amsterdam onderzochten afgelopen januari het antwoord op deze vraag in een zesdaagse workshop, waarin ze verschillende kunstwerken op het schip restaureerden. In dit programma vertellen de studenten over hoe ze te werk zijn gegaan. Daarnaast gaan deskundigen dieper in op de geschiedenis van het schip en de bijbehorende kunstwerken.

Over de sprekers

Harrie Schuit is specialist interieurs bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Hij geeft een algemene inleiding over het ss Rotterdam en vertelt waarom het schip een interieurensemble is geworden.

Klaas Krijnen is voorzitter van de stichting Vrienden van stoomschip Rotterdam en zet zich sinds 2000 in voor het behoud van het schip. Hij gaat in op de geschiedenis van enkele van de vele bijzondere kunstwerken die het ss Rotterdam rijk is.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Gepubliceerd door  Spui25