20200226_Foulcault2
Foto door Oleg Magni via Pexels
'Geschiedenis van de seksualiteit' deel IV

Foucaults ‘Bekentenissen’

In de jaren zeventig onderzocht Michel Foucault het spreken en denken over seksualiteit. Ruim vier decennia bleef het vierde deel van de ‘Geschiedenis van de seksualiteit’ onvoltooid op zijn bureau liggen. In 2017 werden de ‘Bekentenissen van het vlees’ dan toch postuum gepubliceerd; deze avond bezien en vieren we met Foucault-kenners de Nederlandse vertaling en het Foucault-dossier van de Nederlandse Boekengids.

Vlak voor zijn dood schreef Foucault over het vierde deel van zijn Geschiedenis van de seksualiteit: Bekentenissen van het vlees: “ten slotte wordt in dit deel de ervaring van het vlees in de eerste eeuwen van het christendom behandeld en de rol die de hermeneutiek en de zuiverende ontraadseling van het verlangen daarin spelen.” Net als in de eerste drie delen betoogt Foucault in de Bekentenissen dat het vertoog over seksualiteit geen vaststaand gegeven is. Hoe wij denken en spreken over seksualiteit is historisch bepaald. Waar het dispositief knelt, kan het opengebroken worden. Wat voegen de Bekentenissen van het vlees over de vroegchristelijke tijd toe aan Foucaults onderzoek? Tijdens deze dubbele lancering, van de Nederlandse vertaling van de Bekentenissen en het jongste nummer van de Nederlandse Boekengids onderzoeken we deze vraag en andere met verschillende Foucault-experts.

Over de sprekers

Marli Huijer is hoogleraar Publieksfilosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en was van 2015 tot 2017 Denker des Vaderlands. Zij promoveerde op het late werk van Foucault. Van haar hand verschenen o.a. Beminnen. Nieuwe licht op seksuele vrijheid (2018), Achterblijven. Een nieuwe filosofie voor een grenzeloze wereld (2016), Discipline (2013) en Ritme (herziene versie 2015).

Jeanne Holierhoek vertaalde rond de negentig boeken uit het Frans. Ze geeft ook les in vertalen, jureert en mentoreert. In 2018 werd haar vertaaloeuvre bekroond met de Martinus Nijhoff Prijs. Ze maakte een nieuwe vertaling van de delen 1, 2 en 3 van Geschiedenis van de seksualiteit van Michel Foucault. Onlangs verscheen haar vertaling van deel 4.

Jip Lemmens studeert Klassieke Talen in Amsterdam en is onder andere geïnteresseerd in antieke seksualiteit, en de receptie van de klassieken in contemporaine literatuur en politiek.

Kasper Bockweg (moderator) studeerde geschiedenis en filosofie en is werkzaam bij uitgeverij Athenaeum. Hij treedt op als moderator bij diverse podia, waaronder filosofisch café Felix & Sofie.

Martine Prange is hoogleraar Filosofie van Mens, Cultuur en Samenleving. Zij publiceerde Vrouwenvoetbal in Nederland: spiegel en katalysator van maatschappelijke verandering (2017; samen met Martijn Oosterbaan), Nietzsche, Wagner, Europe (2013) en Lof der Méditerranée: Nietzsches vrolijke wetenschap tussen noord en zuid (2005). Momenteel bereidt zij een boek voor, Parrhesia, Critique and Media – over de relatie tussen waarheid en democratie, verzet en vrijheid en de rol van de media in het publieke debat.