Cover De Correspondent in Amerika2
Hoe een start-up de journalistiek wil vernieuwen

De Correspondent in Amerika

In 2017 verhuisden de oprichters van De Correspondent, Rob Wijnberg en Ernst-Jan Pfauth, naar New York om de Amerikaanse markt te veroveren. Journalist Leendert van der Valk volgde de oprichters en nam een kijkje achter de schermen. In zijn boek De Correspondent in Amerika laat hij zien hoe de start-up de journalistiek wil vernieuwen. Graag nodigen wij u uit voor de boekpresentatie, waar Leendert van der Valk in gesprek gaat met de oprichters van De Correspondent.

In een land waar de president journalisten ‘vijanden van het volk’ noemt, wil The Correspondent het vertrouwen van de lezers winnen met ‘radicaal ander nieuws’. Het initiatief wordt gesteund door Amerikaanse denkers, activisten en beroemdheden, en moet méér worden dan een online publicatie. The Correspondent wil niet concurreren met de traditionele pers, maar met social-mediaplatforms als Twitter en Facebook. Maar Amerika is geen Nederland en 2017 is geen 2013, toen er nog geen debat over fake news of filterbubbels was, en geen president die kritische journalisten afschilderde als de vijand.

Is de wereld inderdaad klaar voor ‘radicaal ander nieuws’? Hoe dient kwaliteitsjournalistiek te overleven in tijden van nepnieuws, filterbubbels en polarisatie? Hierover spreken we met Leendert van der Valk, Rob Wijnberg en Ernst-Jan Pfauth. Na afloop zal het eerste exemplaar van De Correspondent in Amerika overhandigd worden aan het oprichtersduo.

Over de sprekers

Leendert van der Valk is journalist voor NRC Handelsblad en nrc.next.

Rob Wijnberg is een Nederlandse columnist, journalist, filosoof en publicist. Wijnberg studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam.

Ernst-Jan Pfauth is een Nederlandse journalist en ondernemer. Samen met Rob Wijnberg richtte hij De Correspondent op.

Alexander Pleijter (moderator) is expert in online journalistiek en factchecking. Hij onderzoekt de impact die nieuwe media hebben op de manier waarop journalisten werken en hoe nieuwe technologie de journalistiek beter kan maken. Ook is hij coördinator van Nieuwscheckers, het factcheckproject van de Universiteit Leiden.

Gerelateerde programma’s
13 06 24
‘Sta op en herinner jezelf’
Het vrouwelijke personage als mens

In Moeders.Heiligen, de debuutroman van Dieuwertje Mertens, maken we kennis met vijf vrouwen die elk op eigen wijze geklonken zijn aan mythes en moederschap. Kunnen zij  ontsnappen aan de verhalen die hen hebben gevormd? Wat vertellen Mercedes, Maria, Marian, Clémence en Graziella ons over ‘het vrouwelijke personage’ anno 2024? Hoe is het met haar vrijheid gesteld? Dieuwertje Mertens, Marja Pruis en Simone Atangana Bekono gaan onder leiding van Joyce Roodnat in gesprek.

Datum
Donderdag 13 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
05 02 24
De auteur leeft: Hannes Meinkema!

In november 2022 overleed schrijver, dichter en literatuurwetenschapper Hannes Meinkema, waarna haar feministische cultroman En dan is er koffie (1976) snel herdrukt werd. Ze schreef echter heel veel meer: romans, essays, poëzie, thrillers, en met Ethel Portnoy richtte ze in 1978 het tijdschrift Chrysallis op, waar vrouwelijke auteurs voorrang genoten. Tijdens De auteur leeft: Hannes Meinkema! gaan liefhebbers en kenners van Meinkema’s werk met elkaar in gesprek over wat haar werk zo goed maakt en waarom het gelezen dient te worden.

Datum
Maandag 5 feb 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
22 01 24
Een andere blik op gezondheid, ziekte, beperkingen en sociale uitsluiting
Nieuwe lichamelijkheid

Het wordt zwarte lichamen, vrouwenlichamen, dikke lichamen en depressieve lichamen niet gemakkelijk gemaakt in onze samenleving. Jenny Slatman, filosoof en auteur van het boek Nieuwe lichamelijkheid gaat in gesprek met Annemie Halsema, Jacqueline Kool en Alana Helberg-Proctor over de vraag wie zich hier nou eigenlijk moet aanpassen: het individu of de samenleving.

Datum
Maandag 22 jan 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25