De economie van een generatiekloof

Boomers & millennials

Millennials en babyboomers lijken meer en meer tegenover elkaar te staan, zeker ook op economisch vlak lijken zij verschillende belangen te hebben. In dit programma vragen we ons met experts af: wat zijn de economische feiten achter deze generatiekloof?

Volgens millennials is het de oudere generatie die hen benadeelt: het stemgedrag van babyboomers strookt niet met de wensen van jongeren, de boomers zouden goede huizen en banen bezet houden en hun pensioenen moeten door de jongere generatie betaald worden. Maar is dat eigenlijk wel zo? Babyboomers voelen zich onheus bejegend: zeker niet alle babyboomers wonen in koophuizen met overwaarde, sommigen betalen al decennialang hoge huurprijzen die alleen maar meer stijgen. En die banen die zij bezetten? Babyboomers willen best met pensioen, maar de AOW-leeftijd is de afgelopen jaren meermaals verschoven. Daarbij droegen zij jarenlang zelf salaris af voor hun pensioenen, die overigens ook al lange tijd niet zijn geïndexeerd. Hoe zit het nou echt met de economie die ten grondslag ligt aan deze generatiekloof? Hierover spreken we deze middag met experts.

Over de sprekers

Roel Beetsma is MN hoogleraar Pension Economics en vice-decaan van de faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit van Amsterdam. Hij is verbonden met de CEPR en CESifo. Hij doceerde aan DELTA (Parijs), de University of British Columbia (Vancouver), de University of California in Berkeley en de EUI (Florence). Verder is hij lid van de European Fiscal board (EFB) en lid van de Raad van Toezicht van zowel een pensioen fonds als een vermogensbeheerder. Daarnaast is hij lid geweest van een overheidscommissie over de tweede pensioenpijler.

Philip Huff is een Nederlandse schrijver. Huff schrijft romans, verhalen, essays, gedichten, liedteksten en filmscenario’s. Hij studeerde Spaans aan de Universiteit van Granada, geschiedenis en wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam en deed een minor Amerikanistiek aan de Humboldt Universiteit in Berlijn. In het NRC schreef hij over hoe de babyboomers de jongere generatie in de weg zitten.

Marike Knoef is hoogleraar Empirische Micro-Economie aan de Universiteit Leiden. Ze is als directielid en onderzoeker betrokken bij het Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement (Netspar). Marike bestudeert individuen en huishoudens op het gebied van pensioen, arbeidsmarkt, sociale zekerheid en gezondheid. In 2014-2015 was ze coauteur van het SER rapport over de toekomst van het Nederlandse pensioenstelsel. Ze geeft masterclasses in het pensioeninnovatie programma van de TIAS School for Business and Society en het executive program van de Erasmus Universiteit.

Gerelateerde programma’s
12 10 20
Op weg naar een transparante voedselketen
Moreel consumentisme

Hebben onze keuzes in de supermarkt daadwerkelijk invloed op de wereld om ons heen? Zo ja, hoe komen we dan tot een morele keuze? En waar draait moreel consumentisme eigenlijk om: doen we daadwerkelijk iets goeds voor ‘een ander’ of komt het in wezen neer op een cultivering van onze eigenwaarde?

Datum
Maandag 12 okt 2020 20:00 uur
Locatie
Online
27 11 19
Jongeren (last)dragers van de toekomst?

Jongeren worden gezien als de dragers van de toekomst, maar het wordt duidelijk dat de samenleving wel erg sterk steunt op hun inzet en flexibiliteit. Wat heeft de arbeidsmarkt van de toekomst voor jongeren in petto? Welke eisen worden aan hen gesteld? Wie zijn potentieel succesvol op de arbeidsmarkt van morgen en wie lopen het risico tussen wal en schip te vallen? Wat kunnen we doen om iedereen binnenboord te houden?

Datum
Woensdag 27 nov 2019 17:00 uur
Locatie
SPUI25