Cover De onbetrouwbare verteller2

De roman en het geschreven woord in tijden van technologisering

De wereld wordt steeds meer bepaald door data. Gaat het geschreven woord verdwijnen? En wat zou dat dan voor onze cultuur betekenen? Met: Maxim Februari, Niña Weijers, P.F. Thomése, Miriam Rasch, Joost de Vries en Margot Dijkgraaf.

Waar in vroegere tijden het geschreven woord hét middel was om de wereld te begrijpen, is dat nu de wiskunde. We vinden de weg via Google Maps, we sturen elkaar berichten via apps, we schrijven op computers. In De onbetrouwbare verteller, een selectie eerder verschenen essays, columns en lezingen, stelt Maxim Februari dat het onmiskenbaar is dat het geschreven woord wordt vervangen door de wiskunde. Rekenende machines verdrukken het geschreven woord uit onze maatschappij. Wat betekent dit voor onze cultuur? Wat zal nog de rol van het woord en de verbeelding zijn in een door wiskunde en machines overgenomen wereld? En zal de behoefde aan lezen blijven bestaan in een door algoritmes bepaalde samenleving?

In dit programma onderzoeken we met Maxim Februari, Niña Weijers, Joost de Vries, P.F. Thomése en Miriam Rasch wat de rol van de roman is in dit technologische tijdperk. Moderatie: Margot Dijkgraaf.

Over de sprekers

Schrijver, jurist en filosoof Maxim Februari is een van de scherpzinnigste en origineelste denkers van ons taalgebied. Hij is de auteur van bejubelde romans (Klont en De literaire kring), essays en columns. In 2008 ontving Februari de Frans Kellendonkprijs voor zijn gehele oeuvre, en in 2018 de J.H. Heldringprijs voor columnistiek.

Miriam Rasch is schrijfster en criticus en docent/onderzoeker aan de Hogeschool van Amsterdam. Bij de Bezige Bij verscheen van haar Zwemmen in de oceaan, dat door Maxim Februari al is omschreven als ‘een diepzinnig boek over de grote verleiding om langs de oppervlakte te blijven scheren. Ze tovert er een eigentijds soort hevigheid tevoorschijn.’ In 2018 verscheen de Engelse bundel Shadowbook: Writing Through the Digital 2014-2018 bij INC.

P.F. Thomése is romancier, essayist, polemist, verhalenverteller, ironicus en cultuurcriticus. Zijn werk werd veelvuldig genomineerd en bekroond met onder meer de ako Literatuurprijs en de Bob den Uylprijs, en in meer dan twintig talen vertaald. Vaderliefde is zijn nieuwste roman.

Joost de Vries is schrijver en redacteur bij De Groene Amsterdammer. Hij publiceerde de romans Clausewitz, De republiek, Oude meesters en de essaybundel Vechtmemoires.

Niña Weijers debuteerde in 2014 met haar roman De consequenties, die werd bekroond met de Anton Wachterprijs, de Gouden Boekenuil Publieksprijs, de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs en de Opzij Literatuurprijs en haalde de shortlist van de Libris Literatuurprijs. Ze schrijft voor de De Groene Amsterdammer en is redacteur bij De Gids. Begin juni 2019 verscheen haar nieuwe roman, Kamers antikamers.