Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Er wordt steeds meer duidelijk over de relatie die ernstige ziekten als Alzheimer en Parkinson hebben met de gezondheid van het tandvlees, het gebit en de mond. Wat als de mond ziek is?

Detail Summary
Datum 2 december 2019
Tijd 20:00 - 21:30
Locatie Spui 25
Mond

Het lijkt allemaal te draaien om een bacterie genaamd Porphyromonas gingivalis. Deze bacterie tiert welig in de broeierige omgeving van de mond. De bacterie lijkt de basis te vormen voor het ontstaan van vele uiteenlopende ziekten, en in ieder geval grondige schade aan het immuunsysteem aan te brengen. Is er inderdaad een causaal verband tussen tandvleesontsteking en ziekten als diabetes, Alzheimer en hart- en vaatziekten? Hoe kunnen we pathogene mondbacteriën aanpakken zonder onbewust meer schade aan te richten? En hoe zorgen we ervoor dat we ziekten van de mond niet meer als geïsoleerde aandoening, maar als integraal onderdeel van het zieke lichaam gaan zien? In dit programma onderzoeken we dit met hoogleraar parodontologie Bruno Loos en hoogleraar moleculaire biologie Wim Crielaard, beiden werkzaam aan het universitair tandheelkundig centrum ACTA. Moderator Diederik Burgersdijk draagt gedichten uit de Klassieke Oudheid over het gebit voor.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Spui 25

Spui 25-27
1012 WX Amsterdam