Wat als de mond ziek is?

Er wordt steeds meer duidelijk over de relatie die ernstige ziekten als Alzheimer en Parkinson hebben met de gezondheid van het tandvlees, het gebit en de mond. Wat als de mond ziek is?

Het lijkt allemaal te draaien om een bacterie genaamd Porphyromonas gingivalis. Deze bacterie tiert welig in de broeierige omgeving van de mond. De bacterie lijkt de basis te vormen voor het ontstaan van vele uiteenlopende ziekten, en in ieder geval grondige schade aan het immuunsysteem aan te brengen.

Is er inderdaad een causaal verband tussen tandvleesontsteking en ziekten als diabetes, Alzheimer en hart- en vaatziekten? Hoe kunnen we pathogene mondbacteriën aanpakken zonder onbewust meer schade aan te richten? En hoe zorgen we ervoor dat we ziekten van de mond niet meer als geïsoleerde aandoening, maar als integraal onderdeel van het zieke lichaam gaan zien?

In dit programma onderzoeken we dit met hoogleraar parodontologie Bruno Loos en hoogleraar moleculaire biologie Wim Crielaard, beiden werkzaam aan het universitair tandheelkundig centrum ACTA. Moderator Diederik Burgersdijk draagt gedichten uit de Klassieke Oudheid over het gebit voor.

Gerelateerde programma’s
23 04 19
De tandarts, Hollywood en de reputatie van zorgverleners
Marathon men?

Al ruim een eeuw figureren tandartsen in speelfilms. Klopt het beeld dat een filmtandarts altijd een incompetente man in een witte jas is die zijn patiënten pijn doet? Een avond over vooroordelen, horror in de stoel, en wat de reputatie van de neptandarts kan betekenen voor de echte – en voor de mondzorg in Nederland.

Datum
Dinsdag 23 apr 2019 20:00 uur
Locatie
SPUI25