Verhalen van het lichaam

Seksualiteit en haar mythes

Waarover praten we als we het hebben over seksualiteit? In onze taal en beeldcultuur vinden we een scala van mythes en limiterende concepten. Wat verstaan we bijvoorbeeld onder een libido? Heb je, ben je of krijg je er een?

Deze avond reflecteren wij op de woorden en verhalen die ons denken over seksualiteit construeren. Naast seksuologische inzichten passeren ook cultuurkritische analyses de revue. Wij vangen aan met Lucy, een stop-motion karakter van kunstenares Pien Kars, dat ons een alternatief toont op dominante verhalen. Vervolgens analyseren wij met Maraike Marxsen welke rol films spelen in de ‘gendering’ van ons denken over seks en geeft Mark Spiering een minicursus ‘Seksuologie in 15 minuten’, waarin hij antwoord biedt op de vragen: wat is seks, waarom hebben mensen seks en bestaat het libido? Ten slotte onderzoeken we onder leiding van Karlijn van der Schaaf wat er gebeurt buiten de wetenschap, in de slaapkamer – of waar de praktijk ons ook brengt.

Het initiatief VOOS zoekt naar manieren om het kwetsbare gesprek over seks aan te gaan. Want ons praten blijft al gauw hangen in een aan of uit, zin of geen zin – terwijl met meerduidigheid een wereld kan worden gewonnen.

Over de sprekers

Maraike M. Marxsen is filmwetenschapper en curator. Haar promotieonderzoek richt zich op de afwijkende esthetiek van feministische kunstenaars en filmmakers zoals Sadie Benning, Sarah Jacobson en Jennifer Reeder. Zij behaalde haar Master aan de Universiteit van Amsterdam met een scriptie over de collectie en tentoonstelling van pornografische films in culturele instellingen. Als research fellow aan de Universiteit Hamburg was ze co-auteur van The Literariness of Media Art (Routledge, 2019). Eerder werkte ze voor ZKM | Karlsruhe en het International Short Film Festival Hamburg.

Mark Spiering is verbonden aan de programmagroep Klinische Psychologie van de Universiteit van Amsterdam als docent seksuologie. Wat hij vooral interessant vindt is de breedte en het interdisciplinaire karakter van de seksuologie. Hij probeert zoveel mogelijk vanuit een biopsychosociaal perspectief te werken.

Karlijn van der Schaaf is oprichter van VOOS, een off- en online netwerk om de seksuele voorlichting leuker, diverser en explicieter te maken. Daarnaast is ze actrice en studeert ze psychologie.

Pien Kars is kunstenares, recentelijk afgestudeerd aan de Koninklijke Academie Beeldende Kunsten met een BA in grafisch ontwerpen. Momenteel is zij werkzaam op het gebied van animatie en circuleren haar voornaamste interesses rond vrouwelijkheid, mythologie en seksualiteit.

Bob van Toor (moderator) is cultuurhistoricus en publicist. Zijn onderzoek richt zich onder meer op de geschiedenis van stedelijke ruimte, seksualiteit en uitsluiting. Hij is tevens organisator van kunst- en discussieplatform Queer Currents.

Gerelateerde programma’s
23 01 20
Verhalen van het lichaam
Ervaringen van kleur

Hoe ervaren wij kleur, welke rol spelen kleuren in ons leven? Zijn woordelijke beschrijvingen hierin toereikend of misschien zelfs sturend? En wat betekent het als kleur enkel talig is, omdat het in de ervaring niet bestaat?

Datum
Donderdag 23 jan 2020 17:00 uur
Locatie
SPUI25
23 10 19
Verhalen van het lichaam
Over ‘positivity’ en ‘neutrality’

De ‘body positivity’-beweging bemoedigt een omarming van elk type lichaam, en trots op vormen en vlekken, haren en haartjes – in welke vorm dan ook. In dit programma nemen wij de idee en beweging van ‘body positivity’ onder de loep.

Datum
Woensdag 23 okt 2019 17:00 uur
Locatie
SPUI25