Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Hoe geef je uitdrukking aan de autonomie van het lichaam, zijn daar nieuwe omgangsvormen voor nodig, een nieuwe taal? Waar moet deze autonomie uit bestaan en wat staat er op het spel wanneer deze niet goed wordt beschermd? Met: Sunny Bergman, Nora Turato, Anne Vegter en Maria Barnas.

Detail Summary
Datum 21 november 2019
Tijd 17:00 -18:30
Spui 25
lichaam

In de slotaflevering van de serie Lichaam en macht werpt de Akademie van Kunsten onder redactie van Anne Vegter en Maria Barnas vragen op rond de autonomie van het lichaam, gezien vanuit de praktijk van de kunstenaar.

Sunny Bergman licht haar ideeën over het krachtenveld rond het lichaam toe aan de hand van fragmenten uit haar maatschappijkritische documentaires. 

Anne Vegter en Maria Barnas leiden deze aflevering in met een gedicht waarin eigen vragen aan de orde komen over het lichaam dat ons in al haar vormen en voorkomens blijft ontglippen. 

Lichaam en macht

Het lichaam bevindt zich in een krachtenveld van verlangens, belangen en gewaarwordingen. Hoe kijken we naar het lichaam en wiens blik is daarbij bepalend?

Je wordt in een lichaam geboren. Hoe ga je daar vervolgens mee om, geconfronteerd met cultuur, familie, werk, seksualiteit en macht? Welke geschiedenissen van dominantie en adaptatie hebben we – al dan niet bewust – opgeslagen? Heeft de #MeToo-discussie bij makers geleid tot een andere gewaarwording van het lichaam en nieuwe omgangsvormen?

academie van kunsten

Over de sprekers

Sunny Bergman is documentairemaker, filmregisseur, (scenario)schrijver, programmamaker en activist. Zij maakte de veelbesproken documentaires Beperkt houdbaar (2007), Sletvrees (2013), Zwart als roet (2014) en Man made (2019).

Anne Vegter is dichter, prozaïst en toneelschrijver. Voor haar veelzijdige werk ontving zij onder meer de Woutertje Pieterseprijs, de Awater Poëzieprijs en de Anna Blamanprijs. Tussen 2013 en 2016 was zij Dichter des Vaderlands. Afgelopen jaar werd zij benoemd tot voorzitter van de Akademie van Kunsten.

Maria Barnas is dichter, schrijver en beeldend kunstenaar. Van haar hand verschenen de roman Altijd Augustus (2017) en de dichtbundel Nachtboot (2018). Ze is redacteur van De Gids.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Spui 25

Spui 25-27
1012 WX Amsterdam