20191128_europa
In gesprek met Geert Mak

Grote verwachtingen

Grote verwachtingen van Geert Mak is het vervolg op het zeer succesvolle In Europa dat vijftien jaar geleden verscheen. Deze avond vieren we de presentatie van dit nieuwe grote werk over het verleden en de toekomst van Europa.

Waar In Europa handelde over de twintigste eeuw en hoe die in veel opzichten gruwelijke periode ons heeft getekend, gaat Grote verwachtingen over de eerste twee decennia van de eenentwintigste eeuw. Het neemt de draad op waar In Europa eindigde, in 1999. Geert Mak schetst de sfeer en stemming tijdens de eeuwwisseling, het optimisme dat toen hoogtij vierde maar gaandeweg verdween, de gevoelens rond de invoering van de euro, de gevolgen van de aanslag op de Twin Towers, de toestand in Oost-Europa en Rusland, de bankencrisis, de Verenigde Staten, Noord- versus Zuid-Europa en de vluchtelingen. In Grote verwachtingen vertelt en duidt Mak de recente geschiedenis zoals alleen hij dat kan, en deze avond spreekt Geert Mak hierover met onder meer Margot Dijkgraaf.

Over de sprekers

Geert Mak is schrijver.  In 1985 verschijnt zijn eerste boek The Amsterdam Dream. Bekend wordt Geert Mak in 1992 met Hoe God verdween uit Jorwerd, een beschrijving van de teloorgang van de Europese boerencultuur. Dit boek werd bekroond met de ‘Henriëtte Roland Holstprijs’. Daarna verschenen: De Eeuw van Mijn VaderIn Europa en het Boekenweekgeschenk De Brug. Het boek Reizen zonder John, over de geschiedenis van Amerika, verscheen in 2012, in 2016 gevolgd door De levens van Jan Six. Een familiegeschiedenis. In 2017 won Mak de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs. Volgens het fonds heeft zijn ‘ongeëvenaarde verteltrant’ de internationale geschiedenis voor velen tot leven gewekt.

Philipp Blom  is historicus, romanschrijver, journalist en vertaler. Hij studeerde in Wenen en Oxford en schrijft voor tal van Britse en Duitse kranten en tijdschriften, zoals ‘The Times Literary Supplement’, ‘The Independent’, ‘Frankfurter Allgemeine Zeitung’, ‘Die Zeit’, en voor ‘Vrij Nederland’. Bij De Bezige Bij verschenen De duizelingwekkende jarenHet verdorven genootschapAlleen de wolken en De opstand van de natuur. In juni 2019 verscheen zijn nieuwste boek Een Italiaanse reis.

Margot Dijkgraaf (moderator) is literatuurcriticus (NRC), schrijver, moderator en interviewer met een breed scala aan opdrachtgevers in Nederland en Frankrijk. Ze was de eerste directeur van SPUI25. Ze publiceerde boeken over Hella S. Haasse, Cees Nooteboom en over Franse, Nederlandse en Europese literatuur. Vorig jaar verscheen haar boek Lezen in Frankrijk. Een literaire Tour de France. Momenteel werkt ze aan Zij namen het woord. Rebelse schrijfsters in de Franse literatuur dat begin 2020 zal verschijnen.