Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

De Walküre, het tweede deel van Wagners Ring-cyclus, verbindt op exemplarische wijze mythe, epiek en drama. In dit programma spreken hoogleraar Europese Studies Joep Leerssen en classicus Diederik Burgersdijk over deze bijzondere opera.

Detail Summary
Datum 21 november 2019
Tijd 20:00 - 21:30
Die Walkure
© Nationale Opera & Ballet

Let op, locatie: Nationale Opera & Ballet, Odeonzaal

Die Walküre toont het fatale conflict tussen macht en liefde, het grote thema van Wagners Ring des Nibelungen. De goden blijken menselijk in hun verlangens. De hoofdpersoon Brünhilde is een geprangde bemiddelaar tussen de wereld van goden en mensen, maar de verhaallijn draait om de noodlottige, al te menselijke verhouding tussen Siegmund en Sieglinde, die niet weten dat ze tweelingen zijn en zich onbewust in hun liefde bezondigen aan incest. De opera blijft tal van intrigerende vragen oproepen. Wagner’s kijk op de erotiek en sekseverhoudingen, zijn meesterschap in het vertalen van epos naar drama, de complexe herkomst en het intrigerende gebruik van  mythische elementen, en de manier waarop de opera tot de verbeelding sprak en blijft spreken (ook in het huidige #MeToo tijdsgewricht): Deze avond spreekt hoogleraar Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam Joep Leerssen over de historische context van deze bijzondere opera. Diederik Burgersdijk verzorgt een introductie en modereert.

Over de reeks

In samenwerking met de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam en Nationale Opera & Ballet organiseert SPUI25 een reeks prikkelende programma’s. Gerenommeerde sprekers plaatsen de producties van De Nationale Opera en Het Nationale Ballet in een ruimere cultuurhistorische context én verbinden ze met actuele thema’s en vraagstukken. Diederik Burgersdijk verzorgt de moderatie. Na afloop van elke lezing is er ruimte om met elkaar en de spreker door te praten.

Boekentips voor de lezingen vindt u hier

Tickets

Tickets bestellen via Nationale Opera & Ballet.