Proost op de wetenschap

De stad als vaderland

De negentiende eeuw was een nationalistische eeuw. Met kunst, literatuur en architectuur verheerlijkten nationalisten het vaderlandse verleden. De talloze standbeelden voor nationale helden zijn inmiddels de stille getuigen van dit tijdperk. Maar werd deze geestdrift ook gewaardeerd in de steden in de Nederlandse en Belgische randgebieden? Met name bewoners van provinciesteden waren namelijk vaak diep ontevreden over het vermeende verlies van lokale identiteit en autonomie binnen de natiestaat.

Vandaag presenteert Tymen Peverelli zijn boek De stad als vaderland. Dit boek beschrijft de gemengde gevoelens van bewoners van Brugge, Leeuwarden en Maastricht over de natiestaat. Ongemak over de eigen tijd versterkte bij hen de nostalgie naar de grootse geschiedenis van de eigen stad. Daarom ontdekten ze stoffige archieven, schreven romans over lokale historische helden, organiseerden uitbundige historische festiviteiten en promootten tot ver in het buitenland hun lokale erfgoed. Het verleden van de provinciesteden werd zo inzet van een hevige identiteitsstrijd over de plaats van de stad in de natiestaat.

Joep Leerssen, Peverelli’s promotor, zal een introductie houden.

Over de spreker

Tymen Peverelli studeerde geschiedenis in Amsterdam en nationalismestudies in Boedapest. Voor dit boek werkte hij als promovendus en docent aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doet onderzoek naar nationalisme en stedelijke cultuur in de negentiende eeuw.

Gerelateerde programma’s
17 02 20
De aantrekkingskracht van Frida Kahlo

Waarom blijven leven en werk van Frida Kahlo ons boeien? In dit programma buigen we ons naar aanleiding van de voorstelling ‘Frida’ van Het Nationale Ballet over de aantrekkingskracht die Frida Kahlo’s werk nog altijd op ons uitoefent.

Datum
Maandag 17 feb 2020 20:00 uur
Locatie
Nationale Opera & Ballet
15 12 17
Proost op de wetenschap
Gezondheidsapps met bijwerkingen?

Gezondheidsapps worden bejubeld. Een simpel appje op je telefoon kan je helpen om gezonder te leven, bijvoorbeeld door al je bewegingsactiviteiten bij te houden, je eetpatroon inzichtelijk te maken en voorstellen voor gezondere verbeteringen te doen. Omdat de meeste gezondheidsapps gratis te downloaden zijn, is het bovendien voor iedereen mogelijk om zijn of haar gezondheid te verbeteren met zo’n app. Een prachtige ontwikkeling, toch?

Datum
Vrijdag 15 dec 2017 17:00 uur
Locatie
SPUI25