Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Thomas B. Reverdy krijgt de Prix Cercle de lecture français Athenaeum 2019 voor zijn boek 'L’Hiver du mécontentement' en wordt geïnterviewd door Margot Dijkgraaf. De deelnemers aan de leesclub Frans van Athenaeum Boekhandel kozen zijn boek uit als beste van de met grote najaarsprijzen bekroonde titels van 2018.

Detail Summary
Datum 24 oktober 2019
Tijd 20:00 -21:30
Spui 25

Let op! De voertaal van dit programma is in het Frans.

Over L’Hiver du mécontentement

(citaat: Margot Dijkgraaf NRC)

Candice, de twintigjarige fietskoerier uit L’hiver du mécontentement van Thomas B. Reverdy, geboren in een arme buitenwijk van Londen, werkt voor een bedrijfje van een vaderskindje dat een business school heeft gedaan. Had ze in onze tijd van #MeToo geleefd, dan had ze hem aangeklaagd voor aanranding. Nu verliest ze haar baan. Het is 1978, het openbare leven in het Verenigd Koninkrijk ligt plat vanwege massale stakingen, vuilnis stapelt zich op, buiten woedt ‘the winter of our discontent’. Margaret Thatcher voert de campagne die haar aan de macht zal brengen. In haar vrije tijd speelt Candice toneel, Richard III, Shakespeare. Hoe slaagt Richard III, de verguisde gebochelde zoon, de nar, de paria, erin de macht te veroveren? Candice herkent zijn buitenstaanderschap, de schaamte, de vernedering die in hem brandt. Met spot, cynisme en een mooie playlist uit die tijd (Sex Pistols, Adam and the Ants, Jam, Joy Division, David Bowie, Pink Floyd), analyseert Reverdy – heel actueel - hoe de mechanismen van macht en onderdrukking functioneren. 

Over de sprekers

Thomas B. Reverdy heeft zich tijdens zijn letterenstudie bezig gehouden met het werk van Antonin Artaud en Henri Michaux. Hij doceert naast zijn schrijverschap aan een Lycée in Seine- St. Denis. Zijn werk omvat o.a. L'Envers du mondeLes Évaporés, Il était une ville, Jardin des colonies en L'Hiver du mécontentement

Margot Dijkgraaf is literatuurcriticus (NRC), schrijver, moderator en interviewer met een breed scala aan opdrachtgevers in Nederland en Frankrijk. Ze was de eerste directeur van SPUI25. Ze publiceerde boeken over Hella S. Haasse, Cees Nooteboom en over Franse, Nederlandse en Europese literatuur. Vorig jaar verscheen haar boek Lezen in Frankrijk. Een literaire Tour de France. Momenteel werkt ze aan Zij namen het woord. Rebelse schrijfsters in de Franse literatuur dat begin 2020 zal verschijnen.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Spui 25

Spui 25-27
1012 WX Amsterdam