Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Is liefde van alle tijden? Romeo en Julia, dat lijkt wel het universele verhaal van geblokkeerde verliefdheid, minnepijn, begeerte en wanhoop. Het verhaal is sinds de Renaissance talloze malen bewerkt en het Romeo & Julia-koppel is -letterlijk -spreekwoordelijk geworden.

Detail Summary
Datum 14 oktober 2019
Tijd 20:00 - 21:30

Let op, locatie: Nationale Opera & Ballet, Odeonzaal

Maar waarom de Italiaanse, laat-middeleeuwse setting? Wat voor tragische liefdeskoppels waren er voordat Romeo en Julia beeldbeheersend werden? En wat zegt ons de bewerkings- en receptiegeschiedenis van dit "universele" en "tijdloze" thema over de manier waarop we in verschillende samenlevingen, en in verschillende periodes met het thema zijn omgesprongen?

Joep Leerssen, literatuur- en cultuurhistoricus aan de Universiteit van Amsterdam neemt ons aan de hand van Toer van Schayks vormgeving van Rudi van Dantzigs choreografie, mee op een verkenning van de wel zéér gelaagde aanwezigheid van Romeo en Julia in de Westerse cultuurgeschiedenis. Moderatie door Diederik Burgersdijk.

Over de reeks

In samenwerking met de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam en Nationale Opera & Ballet organiseert SPUI25 een reeks prikkelende programma’s. Gerenommeerde sprekers plaatsen de producties van De Nationale Opera en Het Nationale Ballet in een ruimere cultuurhistorische context én verbinden ze met actuele thema’s en vraagstukken. Diederik Burgersdijk verzorgt de moderatie. Na afloop van elke lezing is er ruimte om met elkaar en de spreker door te praten.

Tickets

Tickets bestellen via Nationale Opera & Ballet.