Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Weinig is zo echt als een brief. Wij leggen onze vergankelijke gevoelens en herinneringen op papier vast om ze te delen met anderen en ze bestendigheid te geven. Brieven zijn het geschreven tegengif voor de vluchtigheid van het leven, meende ook brievenliefhebber Goethe. En dat dat klopt bespreken Jetz Steinz en Merlijn Olnon (moderator) deze middag met Simon Sebag Montefiore, die voor ons de belangrijkste en opmerkelijkste brieven uit de wereldgeschiedenis verzamelde.

Detail Summary
Datum 4 oktober 2019
Tijd 13:00 - 14:30
Locatie Spui 25
Athenaeum Boekhandel
© Simon Sebag Montefiore

Let op! De voertaal van dit programma is Engels 

Deze middag ontvangen Jet Steinz en Merlijn Olnon (moderator) de gerenommeerde historicus Simon Sebag Montefiore. Montefiore selecteerde ruim honderd brieven, van de oudheid tot de eenentwintigste eeuw. Sommige zijn moedig en inspirerend, andere verwerpelijk en schokkend, sommige zijn literaire parels, weer andere wreed, grof en schaamteloos, vele zijn erotisch of hartverscheurend. De schrijvers variëren van koningin Elizabeth I, Ramses II en Leonard Cohen tot Nelson Mandela, Stalin, Michelangelo, Süleyman de Grote en gewone mensen in uitzonderlijke omstandigheden. Meesterverteller Montefiore brengt de personages uit de brieven moeiteloos tot leven. En u kunt er niet alleen over lezen, maar er deze middag ook met hem over spreken als Jet Steinz en Simon Sebag Montefiore onder leiding van Merlijn Olnon met elkaar in gesprek gaan.

Over de spreker

Simon Sebag Montefiore is een Britse historicus, journalist en schrijver. Montefiore maakte furore met zijn reconstruerende biografie van de jonge Stalin. Zijn bestsellers worden in meer dan 48 landen gepubliceerd en hij won talrijke prijzen.

Jet Steinz studeerde internationaal recht en klassieke talen aan de Universiteit van Amsterdam. Samen met haar vader Pieter Steinz schreef ze ‘Steinz - Gids voor de wereldliteratuur’. Ook is de jeugdroman 'De tranen van Saar' van haar hand. Ze schrijft voor de Volkskrant en werkt bij literair festival Winternachten. Deze maand verscheen van haar hand P.S. Van liefdespost tot hatemail: de 150 opmerkelijkste Nederlandse brieven.

Merlijn Olnon (moderator) is manager bij Athenaeum Boekhandel, jurylid voor de Joost Zwagerman Essayprijs 2019, oprichtend hoofdredacteur van de Nederlandse Boekengids, oprichtend redacteur van De Nieuwe Garde en oud-redacteur van De Gids. Hij studeerde Turkse talen en culturen in Leiden en promoveerde daar op de betrekkingen tussen het Osmaanse Rijk en Europa.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Spui 25

Spui 25-27
1012 WX Amsterdam