Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

De jaarlijkse Gerard van Westerloolezing is een eerbetoon aan één van de grondleggers van de verhalende journalistiek in Nederland. Elk jaar spreekt een bekende schrijvende journalist over de keuzes die hij of zij heeft gemaakt: welke verhalende tools zet diegene in en waarom? Wat kunnen andere journalisten hiervan leren? Dit jaar is de Amerikaanse journalist en schrijver Lisa Taddeo te gast.

Detail Summary
Datum 16 oktober 2019
Tijd 20:00 - 21:30
Locatie Spui 25
Stichting Verhalende Journalistiek
Lisa Taddeo

Let op! Voertaal: Engels

In Taddeo’s jongste non-fictie boek Drie vrouwen beschrijft zij de rol van verlangen in het leven van drie Amerikaanse vrouwen, waarvoor zij achter jaar onderzoek verrichtte. Om personages te vinden reisde zij door heel Amerika, hing flyers op in verschillende steden, richtte een discussiegroep op voor vrouwen om over seksualiteit te praten en struinde avond na avond bars af om mensen te spreken. Tijdens de research sprak zij met honderd mensen, maar uiteindelijk werd het een boek over drie vrouwen. Volgens Taddeo kom je juist door op detail-niveau in te zoomen op een persoonlijke geschiedenis, tot een universele waarheid over vrouwen en verlangen. Maar hoe kom je als schrijver tot die diepere laag van je onderwerp? In Drie vrouwen combineert Taddeo journalistiek met de taal van proza, waarin intieme herinneringen op zintuiglijk niveau worden gereconstrueerd. Hoe komt Taddeo tot die details en hoe kan je ze factchecken? Tot waar reikt de vrijheid van de schrijver? Na haar lezing gaat Taddeo onder leiding van Mirjam Prenger in gesprek met de zaal.

Over de spreker

Lisa Taddeo publiceerde onder andere in Granta, The Sun Magazine, Esquire Magazine, Elle en Glamour. Met haar korte verhalen won ze tot tweemaal toe de Pushcart Prize, ze won de William Holodnok-fictieprijs en in 2017 de Florence Engel Randall Award.

Mirjam Prenger is onderzoeker bij de Capaciteitsgroep Media & Cultuur van de Universiteit van Amsterdam en universitair docent bij de masteropleiding Journalistiek en media van de UvA.

Tickets

Deze ticketverkoop gaat via Stichting Verhalende Journalistiek. Vragen over de tickets kunnen gestuurd worden naar info@verhalendejournalistiek.nl

SPUI25 is niet verantwoordelijk en kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele problemen met de tickets. 

Spui 25

Spui 25-27
1012 WX Amsterdam