Katie Roiphe
© Jason Andrew
SPUI25-lezing met Katie Roiphe

Disappointing the Feminists

Op 20 september geeft de Amerikaanse schrijfster Katie Roiphe in de Aula de jaarlijkse SPUI25-lezing. Daarna wordt zij geïnterviewd door schrijfster Niña Weijers.

In haar toespraak, ‘Disappointing the feminists’, onderzoekt Roiphe de gecompliceerde relatie van vrouwen met macht. Zij doorbreekt het taboe op de schijnbare discrepantie tussen de overtuiging van veel vrouwen en de manier waarop zij hun dagelijks leven leiden. Denk aan de relatie van Simone de Beauvoir met Jean Paul Sartre en haar ideeën over feminisme. Is het erg om in je werk sterk en succesvol te willen zijn maar je privé minder krachtig op te stellen, met name in relatie tot mannen? Waar komt deze ambivalentie vandaan? En wat verklaart de neiging van veel machtige vrouwen om hun eigen succes af te zwakken, zich kleiner te maken? Houden wij misschien meer van het idee van sterke vrouwen dan van sterke vrouwen zelf?

Katie Roiphe treedt in de voetsporen van illustere voorgangers als Philippe Claudel, Jeanette Winterson, Teju Cole, Stefan Hertmans, Philipp Blom, David van Reybrouck, A.S. Byatt en Karen Armstrong, die voorgaande jaren het academisch-culturele seizoen van SPUI25 met deze lezing openden.

Over de sprekers

Katie Roiphe (1968) is schrijfster en onderzoeker. Ze promoveerde aan Princeton University in de literatuurwetenschap en is directeur van de vakgroep Cultural Reporting and Criticism aan New York University. Ze schreef verschillende boeken, waaronder The Morning After: Sex, Fear, and FeminismIn Praise of Messy Lives: Essays en een roman: Still She Haunts Me. In 2017 verscheen het boek The Violet Hour, waarin zij de laatste levensdagen reconstrueert van beroemde denkers en schrijvers die weten dat zij gaan sterven. Haar essays en artikelen verschenen in onder meer The New York TimesThe Washington PostThe New YorkerThe Paris ReviewThe Wall Street JournalFinancial TimesHarper’sVogueEsquireSlate en Tin House. Ze woont in Brooklyn.

Niña Weijers (1987) debuteerde in 2014 met haar roman De consequenties, die werd bekroond met de Anton Wachterprijs, de Gouden Boekenuil Publieksprijs, de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs en de Opzij Literatuurprijs. De consequenties haalde bovendien de shortlist van de Libris Literatuurprijs. Er verschenen vertalingen in onder andere Amerika, Frankrijk en Engeland. Ze schrijft voor de De Groene Amsterdammer en is redacteur bij De Gids. Begin juni 2019 verscheen haar nieuwe roman, Kamers antikamers.

Lees hier de integrale vertaling van de lezing
Gerelateerde programma’s
13 06 24
‘Sta op en herinner jezelf’
Het vrouwelijke personage als mens

In Moeders.Heiligen, de debuutroman van Dieuwertje Mertens, maken we kennis met vijf vrouwen die elk op eigen wijze geklonken zijn aan mythes en moederschap. Kunnen zij  ontsnappen aan de verhalen die hen hebben gevormd? Wat vertellen Mercedes, Maria, Marian, Clémence en Graziella ons over ‘het vrouwelijke personage’ anno 2024? Hoe is het met haar vrijheid gesteld? Joyce Roodnat, Marja Pruis en Dieuwertje Mertens gaan in gesprek.

Datum
Donderdag 13 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
04 12 23
LGBTQI+ and Women’s Rights in The Face of Democratic Erosion

The rise of transnational conservative networks in Latin America and Europe forms a threat to LGBTQI+ and women’s rights. This event aims to discuss the challenges that arise in the LGBTQI+ and women’s rights movement in Latin America and Europe, as well as the role of civil society and academia in counteracting these challenges.

Datum
Maandag 4 dec 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
12 06 24
Objective Data? The Ways That Gender Bias Can Enter the Data Pipeline

Data is not objective. In this event, we discuss how gender bias infiltrates the data pipeline, shaping the algorithmic outputs encountered in everyday experiences.

Datum
Woensdag 12 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25