Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Nederland telt duizenden columnisten, online en offline, in woord en beeld. Sommigen commentatoren en columnisten beweren zelfs dat het er inmiddels téveel zijn. Maar het publiek leest ze graag. Waarom eigenlijk? Met Maarten Asscher, Ellen Deckwitz, Iduna Paalman, Martin Sommer en Stephan Sanders.

Detail Summary
Datum 11 september 2019
Tijd 17:00 - 18:30
Locatie Spui 25
newspapers

Is de column als genre wel voldoende duidelijk omschreven om daar uitspraken over te doen? Is de column bijvoorbeeld een subgenre van het literaire essay of is de column louter een journalistieke verschijningsvorm? En bij welke lengte houdt de column op en begint er iets anders? Zijn er wetmatigheden te formuleren over wat een goede column is? En is er niet een heel groot verschil tussen bijvoorbeeld de persoonlijke, de satirische, de culinaire en de politieke column? Wie zijn in onze tijd de echte grootmeesters (-meesteressen) van het genre? Is de meer literaire column à la Renate Rubinstein, Gerrit Komrij en Simon Carmiggelt wellicht verbonden aan een glorietijd van de dag- en weekbladcultuur die geleidelijk vervangen wordt door discussieplatforms, influencers en YouTubers?

De vraag naar de karakteristieken, de beperkingen en de toekomstperspectieven voor het genre van de column wordt op deze avond door schrijver Maarten Asscher voorgelegd aan kenners en beoefenaren van deze eigenzinnige vorm van publiceren, in de hoop gezamenlijk – en in dialoog met de zaal –scherper zicht te krijgen op de ware aard van de column, en in het bijzonder op de onderscheidende kwaliteiten en de ontwikkelingsmogelijkheden van het genre.

Over de sprekers

Maarten Asscher is schrijver en was in de afgelopen jaren columnist in FD, daarvoor in VN en NRC.

Ellen Deckwitz is schrijfster, dichteres en columniste in NRC.

Martin Sommer is journalist, voormalig correspondent en columnist in De Volkskrant.

Iduna Paalman
 schrijft proza, poëzie en toneel en een tweewekelijkse column voor het platform Hard//hoofd. Bij uitgeverij Querido verschijnt op 20 september 2019 Iduna’s poëziedebuut ‘De grom uit de hond halen’.

Stephan Sanders schrijver en columnist in de Volkskrant en Trouw, voorheen ook Vrij Nederland en schrijft in De Groene Amsterdammer.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Spui 25

Spui 25-27
1012 WX Amsterdam